ГоловнаПолітика

Путін пішов на перемовини через погрози з боку Порошенка, - FT

Український Президент міг опублікувати інформацію з армійських жетонів російських військових

Путін пішов на перемовини через погрози з боку Порошенка, - FT
Фото: EPA/UPG

Президент України Петро Порошенко наприкінці серпня 2014 року погрожував російському лідерові Володимиру Путіну опублікувати в Інтернеті інформацію із сотень армійських жетонів російських військовослужбовців, які опинилися в полоні або були вбиті в Україні. Так керівник України намагався схилити російського президента до укладення мирної угоди. Про це пише Financial Times у другій статті серії "Битва за Україну", посилаючись на можновладних чиновників із різних країн.

Газета підготувала власний матеріал за результатами бесід з офіційними особами з понад десяти країн, щоб реконструювати події, результатом яких став провал зусиль міжнародної дипломатії в урегулюванні конфлікту на сході України.

Як зазначає FT, у серпні минулого року Порошенко терміново намагався зупинити наступ бойовиків на Донбасі, тому йому знадобилося сприяння Путіна. За словами західного дипломата, український Президент боявся втратити свою посаду, якщо не доможеться перемоги чи перемир'я. Тоді український лідер заявив Путіну по телефону, що Київ викладе в Інтернет армійські жетони російських військовослужбовців і розповість їхнім матерям і дружинам про місцеперебування родичів, якщо бойові дії не будуть припинені.

Видання наголошує, що цю історію Порошенко розповідав кільком можновладним західним чиновникам, при цьому російська сторона її не підтверджує. Крім того, дехто вважає це своєрідною бравадою українського Президента, перед яким стояло завдання негайно рятувати країну.

Путін погодився 26 серпня провести в Мінську перемовини, в яких також узяли участь три представники Єврокомісії та президенти Казахстану та Білорусі. За словами одного з чиновників, це була одна з найбільш сюрреалістичних зустрічей, у яких він будь-коли брав участь. Американський чиновник назвав її "баром для міжнародної дипломатії із "Зоряних воєн".

Видання зазначає, що про війну в Україні на зустрічі не говорили, а офіційним приводом для раунду переговорів стало обговорення питання суміщення економічної асоціації України з ЄС з діяльністю Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану. При цьому Путін намагався зірвати підписання Угоди про асоціацію України з Євросоюзом, якої Верховна Рада на той момент ще не ратифікувала.

Президенти України і Росії по закінченню зустрічі залишилися наодинці. За словами чиновника, присутнього на зустрічі в Мінську, Порошенко відразу зажадав відступу російських військ з України. У відповідь Путін знову почав заперечувати їхню присутність там і додав загрозливо, що якби він дійсно хотів напасти, то мобілізував би наявні в нього 1,2 млн солдатів із найсучаснішою зброєю у світі. Незважаючи на це, Порошенко виклав свій мирний план російському лідерові, додавши, що нехай той запропонує свої ідеї, якщо він не схвалює його варіанта.

FT підкреслює, що після мінської зустрічі військовий конфлікт на сході України загострився. Лідери України та Росії продовжили обговорювати ситуацію по телефону, перебуваючи при цьому під тиском. Так, Порошенко поспішав зупинити просування бойовиків, а в Росії з'явилися повідомлення про поховання тіл убитих в Україні солдатів російської армії. Розгромна інформація робила загрозу Порошенка опублікувати дані про армійські жетонах більш переконливою, зазначає видання.

Переклад з публікації на Slon.ru

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram