ГоловнаПолітика

Депутати запропонують ввести штрафи за саботаж закону про люстрацію

Зміни до закону про очищення влади узгодять з Венеціанською комісією

Депутати запропонують ввести штрафи за саботаж закону про люстрацію
Архив
Фото: www.dyvys.in

Закон про люстрацію планують посилити за рахунок введення штрафів від 600 тис. грн. за його саботаж. Про це LB.ua заявив голова "Люстраційного комітету", народний депутат Єгор Соболєв.

"Ми підготували зміни до закону про люстрацію... По-перше, пропонуємо поширити дію закону на обраних представників влади: президента і депутатів. По-друге, передбачити покарання за його саботаж зі штрафами від 600 тис гривень. Може, ввести і кримінальну відповідальність за це... І по-третє, добре виписати люстрацію суддів, щоб вона повністю відповідала всім європейським стандартам і вони не бігали до Ради Європи або до Конституційного Суду, але з іншого боку, щоб була можливість люстрації", - заявив він.

"Ми хочемо передбачити при Вищій раді юстиції, яка є конституційним органом з призначення і зняття суддів, спеціальну Люстраційну комісію, яка очищатиме суддівський корпус. Члени комісії мають працювати не на громадських засадах, а отримувати зарплату. Практика показала, що немає достатньо фахівців, які готові працювати безкоштовно довгий час", - додав депутат.

Соболєв також зазначив, що ці пропозиції щодо зміни закону про люстрацію узгодять з Венеціанською комісією.

Нагадаємо, сьогодні в Україні з візитом перебуває глава Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанської комісії) Джанні Букіккіо. Зокрема, він закликав президента України Петра Порошенка призупинити закон "Про очищення влади".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram