ГоловнаПолітика

Наш внутрішній ворог

Корупція – внутрішній ворог України. Він не менш небезпечний, аніж зовнішній. Без подолання корупції всі реформи приречені. Міністерство аграрної політики та продовольства України здійснює системні кроки для подолання корупції.

Фото: business-tv.com.ua

Для виявлення зловживань та порушень на всіх підприємствах галузі будуть проведені перевірки, в першу чергу перевірятимуть фінансову звітність. Так, були проведені перевірки на двох найбільших державних підприємствах галузі - Публічне акціонерне товариство «Державна продовольчо-зернова корпорація України» та Державне підприємство спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт». Результати перевірки виявили факти значних фінансових зловживань та порушень.

Щодо ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України». Ще за дорученням Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка від 10 квітня 2014 року № 13021/0/1-14 було створено комісію щодо перевірки її діяльності. Результатом роботи комісії стало виявлення низки порушень у діяльності корпорації. На сьогоднішній день проводиться досудове слідство, до правоохоронних органів направлено повідомлення про злочини та порушення по 61 справі.

За 2013-2014 роки, згідно підсумків міжнародного аудиту компанії BDO та результатів оперативної управлінської звітності ПАТ «ДПЗКУ», прогнозований загальний збиток корпорації може скласти близько $202,7 млн. Остаточні результати наразі ще встановлюються. Керівництво ПАТ «ДПЗКУ» звільнено. Усі матеріали передано до правоохоронних органів, відкриті кримінальні провадження.

В управлінні Мінагрополітики перебуває 471 підприємство. З 471 підприємства лише 92 здійснюють господарську діяльність. Не здійснюють – 76. Ще 63 підприємства – у процедурі банкрутства, 68 – в стані ліквідації, 149 – у реорганізації, 23 – залишилися в окупованому Криму.

Із 13% підприємств та установ взагалі втрачено зв'язок. Заборгованість із зарплати на 42 підприємствах складає 10,14 млн гривень.

Надзвичайно показовим є діяльність посадових осіб навколо ДП "Укрспирт". Це питання розглядалось 21 січня на засіданні комітету Верховної Ради з питань протидії та запобіганню корупції.

Уже перші результатами перевірки Мінагрополітики виявили масштабні порушення. Довідка про результати перевірки сягнула 52 аркушів. Діяльність керівництва компанії не базувалась на економічних розрахунках та суперечила законодавству. Через відвантаження спирту за заниженими цінами завдано збитків майже на 10 млн гривень. Документальною перевіркою Броварською ОДПІ ГУ Міндоходів у Київській області встановлено порушення вимог податкового законодавства. На 213 млн гривень занижено суму ПДВ, що підлягає нарахуванню та сплаті в бюджет за період з листопада 2012 року по січень 2014 року. У 2012-2013 рр. не сплачено 203 млн. 66 тисяч гривень через заниження суми податку на прибуток, що підлягає сплаті в бюджет.

Керівника Укрспирту Лабутіна відсторонено від посади. Йому, до речі, незаконно виплатили більше 287 тисяч гривень. А контракт із ним, для розуміння, укладено попередником 11 листопада 2014 року. Необґрунтоване завищення цін при закупівлі сировини призвело до невиправданих витрат, а також втрати доходу – 3,6 млн гривень.

Михайло Лабутін
Фото: uainfo.org
Михайло Лабутін

Усі матеріали передано до правоохоронних органів, відкриті кримінальні провадження.

Змінили весь менеджмент «Укрспирту» на рівні заступників.

Таким чином повертаємо під державний контроль стратегічне підприємство спиртової та лікеро-горілчаної промисловості та усуваємо корупційні ризики у призначенні його керівництва.

Наразі спільно з фіскальними та правоохоронними органами готуємо ґрунтовний аудит.

Прийнято рішення щодо обрання всіх керівників держпідприємств виключно через конкурсну процедуру. Вона абсолютно відкрита і прозора. У Міністерстві створено кадрову комісію, куди запрошені експерти відомих рекрутингових агенцій та консалтингових компаній – Jansen Capital Managment, Deloitte & Touche Ltd, Talent Advisors, HRM.

Важливі критерії – професійна та біографічна історія, претендента, його бачення стратегії розвитку підприємства. Представлений претендентом план роботи стає частиною контракту, перші результати виконання якого перевірятимуться вже через 3 місяці. До оцінки роботи також залучатимуться незалежні експерти.

Вже оголосили конкурс на посади керівників перших 10 підприємств (ДП «Племінний завод «Плосківський», ДП «Дитячий оздоровчий центр «Дніпро», ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу», ДП «Конярство України», ДП «Спецагро», ДП «Ніжинський комбінат хлібопродуктів», ДП «Луцький комбінат хлібопродуктів №2», ДП «Київська обласна коконосушарка», ДП – Шовкорадгосп «Баришівський», ДП «Іскра»).

Я переконаний, що у такий спосіб приведемо до керівництва держпідприємствами фахових менеджерів, зацікавлених у проведенні реформ і здатних їх здійснити.

Окрему звертаю на державні підприємства, які залишились на території окупованого Криму. Таких – 23. І це відомі всьому світові бренди як «Масандра», «Магарач», «Новий світ» та багато інших.

Ми почали процедуру їх юридичної перереєстрації. Обов’язково збережемо самобутні українські бренди Криму. Це справа честі. Наостанок скажу, що це лише перші кроки у боротьбі з корупцією. Повне викорінення цього явища займе час. Але переконаний - перші очевидні результати матимемо вже за 3 місяці.

Олексій ПавленкоОлексій Павленко, Міністр аграрної політики та продовольства України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram