ГоловнаПолітика

Тристороння група підготувала документ про припинення вогню на Донбасі

Сьогодні повинні відновиться переговори контактної групи в Мінську

Тристороння група підготувала документ про припинення вогню на Донбасі
Михаил Зурабов и Хайди Тальявини.
Фото: EPA/UPG

Тристороння контактна група підготувала документ про припинення вогню і відведення важкого озброєння на Донбасі, який сподівається затвердити в суботу, 31 січня, в Мінську.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби ОБСЄ.

28 січня президент України Петро Порошенко зустрівся з представниками тристоронньої контактної групи, а саме зі спеціальним представником головуючої в ОБСЄ Сербії Хайді Тальявіні, представником України Леонідом Кучмою і представником Росії, російським послом в Україні Михайлом Зурабовим для обміну поглядами щодо найбільш напружених питань, пов'язаних з деескалацією ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей, повідомляє УНІАН.

"Напередодні консультацій у Мінську тристороння контактна група прийшла до розуміння, що подальші практичні кроки мають бути досягнутими: зобов'язувальна угода щодо негайного припинення вогню і відведення важкого озброєння від лінії зіткнення (лінії розмежування), як це було погоджено в Мінському меморандумі 19 вересня 2014 року; відсутність обмежень для поставки основних товарів і гуманітарної допомоги в уражені (війною) райони Донецької і Луганської областей, а також для відчутного прогресу у звільненні заручників", - наголошується в повідомленні.

При цьому наголошено, що "документ, який, можливо, буде підписано в суботу, включає перелік конкретних кроків, призначених забезпечити впровадження цих пріоритетних завдань, спрямованих на деескалацію ситуації. Документ набув остаточної форми 29 січня".

Відтак зазначено, що тристороння контактна група готова вирушити в Мінськ в суботу, 31 січня, щоб провести черговий раунд консультацій і завершити прийняття узгоджених угод усіма підписантами Мінського протоколу та меморандуму від 5 та 19 вересня відповідно, які спрямовані на імплементацію мирного плану президента України Петра Порошенка.

Нагадаємо, 30 січня другий президент України, представник України в тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації в Україні Леонід Кучма спрогнозував на 31 січня зустріч контактної групи в Мінську.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram