ГоловнаПолітика

Порошенко зустрівся із Зурабовим, Кучмою і Тальявіні

Президент виклав своє бачення домовленостей із сепаратистами

Порошенко зустрівся із Зурабовим, Кучмою і Тальявіні
Фото: Макс Требухов

Президент Петро Порошенко провів зустріч з учасниками Тристоронньої контактної групи: спеціальним представником голови ОБСЄ послом Хайді Тальявіні, послом Російської Федерації в Україні Михайлом Зурабовим і екс-президентом України Леонідом Кучмою.

Як повідомляє прес-служба президента, на зустрічі відбувся детальний обмін думками з актуальних аспектів врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей України.

"Глава держави закликав учасників Тристоронньої контактної групи невідкладно провести консультації з підписантами Мінських домовленостей, практичним результатом яких мають стати рішення про негайне припинення вогню і відведення важкого озброєння від лінії зіткнення, зафіксованої у Мінському меморандумі від 19 вересня 2014 року, фіксація конкретних часових рамок виходу сторін на зазначену лінію; відновлення контролю України на неконтрольованих ділянках російсько-українського державного кордону в Донецькій і Луганській областях і впровадження постійного моніторингу на кордоні з боку ОБСЄ; розблокування питання надання постраждалим районам Донецької та Луганської областей товарів першої необхідності та гуманітарної допомоги, а також суттєвий прогрес у звільненні заручників і незаконно утримуваних осіб", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, в середині січня бойовики ДНР і ЛНР оголосили про відмову від Мінських угод і перехід у наступ. Проте суттєво просунутися їм не вдалося, українські військові утримали позиції. Останніми днями сепаратисти перестали бути настільки категоричними і допустили повернення до переговорів у Мінську.

15 січня президент Росії Володимир Путін у листі Порошенкові запропонував відвести важке озброєння, на підставі фактичного контролю сторонами населених пунктів, а не за Мінськими домовленостями.

У відповідь Порошенко в листі Путіну заявив про згоду на відведення озброєнь тільки від лінії, зафіксованої у Мінську.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram