ГоловнаПолітика

На рахунках Януковича і його оточення заблокували $1,42 млрд

$1,37 млрд "сім'ї" заблоковано на території України

Державна служба фінансового моніторингу заблокувала $1,42 млрд на рахунках нерезидентських компаній, пов'язаних з екс-президентом Віктором Януковичем, його близькими, чиновниками колишнього уряду і пов'язаними з ними особами.

Про це повідомляє Державна служба фінансового моніторингу.

"Держфінмоніторинг продовжує активну роботу з розслідування фактів відмивання коштів, отриманих від корупційних діянь, розкрадання і привласнення державних коштів та майна, колишнім президентом України Януковичем В. Ф., його близькими, чиновниками колишнього уряду країни і пов'язаними з ними особами, а також щодо осіб, причетних до організації навмисного масового вбивства людей і сепаратистської діяльності на території України", - зазначили в прес-службі відомства.

За результатами вжитих заходів виявлено 538 рахунків 93 фізичних та 81 рахунок 32 юридичних осіб, пов'язаних із вищезазначеними фізичними особами, і заблоковані кошти на суму 1,73 млрд гривень, 194,3 млн доларів, 18,1 млн євро і 21,7 млн рублів, дорогоцінних металів (золота і срібла) вартістю 3 млн гривень, а також цінні папери вартістю 2,6 млрд гривень і 1 млрд доларів.

"Фінансовою розвідкою підготовлено та направлено до правоохоронних органів 268 матеріалів щодо фінансових операцій, проведеним за участю Януковича, його близьких і чиновників колишнього уряду, органів влади, місцевого самоврядування", - повідомляє Держфінмоніторинг.

Загальна сума фінансових операцій, які можуть бути пов'язані з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, за цими матеріалами становить 147,8 млрд гривень, а сума фінансових операцій, які можуть бути пов'язані з вчиненням інших злочинів, становить 11,1 млрд гривень.

У прес-службі повідомили, що в рамках фінансових розслідувань виявлені фінансові операції 44 компаній-нерезидентів, зареєстрованих на Кіпрі, в Панамі, Великобританії, Белізі, Сейшелах, Австрії, пов'язані з Януковичем і його найближчим оточенням.

Зазначеними компаніями протягом 2010-2013 років через рахунки, відкриті в банках Латвії, здійснено переказ коштів на рахунки, відкриті в українських банках, у розмірі 1,37 млрд доларів, значну частину з яких було використано для придбання державних облігацій.

Крім того, заблоковано кошти за рахунками вищезазначених компаній-нерезидентів на території України в сумі 1,37 млрд доларів, на які постановами Печерського районного суду Києва накладено арешт.

Крім того, в результаті тісної співпраці Держфінмоніторингу з Підрозділом фінансової розвідки Латвії на рахунках 23 компаній-нерезидентів було заблоковано 49,51 млн доларів.

Сума заблокованих коштів на рахунках 44 компаній нерезидентів, підконтрольних "сім'ї Януковича", становила 1,42 млрд доларів, у тому числі на території України - 1,37 млрд доларів, за кордоном - 49,51 млн доларів.

У відомстві підкреслили, що всього Держфінмоніторинг заблокував 1,49 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram