ГоловнаПолітика

Оприлюднено повний текст листа Порошенка Путіну

Український президент не прийняв пропозицію російського колеги

Оприлюднено повний текст листа Порошенка Путіну
Фото: EPA/UPG

Через 10 днів президент України Петро Порошенко відповів на лист Володимира Путіна, не прийнявши його пропозицію вважати лінією розмежування фактичну лінію зіткнення. Повний текст документа оприлюднило видання "Zn.ua".

Президент України нагадує про прихильність української сторони "повному й беззастережному виконанню Мінських домовленостей". Він також нагадав, що під час зустрічі глав МЗС у "нормандському форматі" в Берліні 21 січня російський міністр "С.В.Лавров висловив прихильність російської сторони Мінським документам і підкреслив, що відведення засобів ураження калібром понад 100 мм здійснюватимуть саме від лінії зіткнення, закріпленої в Мінському Меморандумі від 19 сенября 2014 року".

"Такий підхід може стати відправною точкою подальших результативних кроків щодо якнайшвидшої деескалації ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей, починаючи з ефективного забезпечення режиму негайного припинення вогню. У зв'язку з цим, вважаю вкрай важливим, щоб у ньому було враховано створення нейтральних зон, а також відображено чіткі кроки щодо фіксації лінії зіткнення і повернення сторін на затверджені Мінським Меморандумом рубежі під постійним моніторингом Організації з безпеки і співробітництва в Європі", - йдеться в листі.

Президент України зазначив, що останні трагічні події в Україні, зокрема "підтверджений висновками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ" обстріл Маріуполя "бойовиками з незаконних збройних формувань", вимагають "невідкладного вжиття вичерпних заходів для відновлення режиму припинення вогню і початку реалізації всіх заходів, передбачених Мінськими домовленостями".

Президент України також вважає за доцільне "вже найближчим часом" провести консультації Тристоронньої контактної групи.

Порошенко звернувся до Путіна "з проханням про звільнення громадянки України Надії Савченко, яка

утримується під вартою в Російській Федерації зважаючи на погіршення стану її здоров'я".

Нагадаємо, що у своєму листі до президента Порошенка від 15 січня Путін пропонував почати відведення засобів ураження калібром понад 100 мм, виходячи з фактичного пролягання лінії зіткнення.

Фото: zn.ua

Фото: zn.ua

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram