ГоловнаПолітика

Клімкін: Україна в міжнародних судах доведе провину Росії

Міністр закордонних справ обіцяє не повторювати помилок Грузії

Клімкін: Україна в міжнародних судах доведе провину Росії
Фото: скриншот с ютуба

Глава МЗС України Павло Клімкін пояснив механізм, за допомогою якого Україна зможе довести в міжнародних судах провину Росії у війні на Донбасі. З такою заявою він виступив на засіданні Кабінету Міністрів, повідомляє "Українська правда".

Клімкін зазначив, що після обстрілу Маріуполя на всіх міжнародних майданчиках триває обговорення ситуації. Мова йде про РБ ООН, Постійну раду ОБСЄ, Раду Європи, у четвер має відбутися позачергове засідання глав МЗС країн ЄС.

"Ми надали докази того, хто скоїв цей терористичний акт. Це виходить за рамки визначення тероризму. Це злочин проти людяності. І ми почали роботу щодо того, яким чином ті, хто вчинили цей злочин, мають закінчити там, де повинні, а саме в Гаазі - Міжнародному кримінальному суді", - сказав міністр.

"Ми не повторимо помилок наших друзів і партнерів, насамперед Грузії, яка відразу подала справу до Міжнародного суду ООН, і її відхилили за формальними ознаками і причинами, - запевнив глава МЗС. - Ми доведемо провину російської сторони і отримаємо відповідні рішення міжнародних інстанцій".

МЗС працює над тим, щоб у рамках міжнародних документів вичерпно довести, що Росія порушує свої міжнародні зобов'язання, насамперед міжнародну Конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму 1999 року.

Міністр зазначив, що 22 січня в Мінську відбулися експертні консультації, де Україна надала вичерпні докази того, що фізичні та юридичні особи РФ спонсують тероризм.

Нагадаємо, 24 січня бойовики обстріляли житловий район Маріуполя, унаслідок чого 23 особи померли на місці, понад 100 мирних жителів отримали поранення. Станом на 28 січня, кількість жертв обстрілу зросла до 31.

На екстреному засіданні РНБО 25 січня Україна вирішила почати процедуру звернення до міжнародного Гаазького трибуналу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram