ГоловнаПолітика

Сорос і Леві закликали Захід урятувати Україну грошима

Мільярдер і філософ написали статтю для New York Times

Сорос і Леві закликали Захід урятувати Україну грошима
Джордж Сорос
Фото: EPA/UPG

Україні терміново необхідна фінансова підтримка в 15 млрд доларів, йдеться в статті французького філософа Бернара-Анрі Леві й американського мільярдера Джорджа Сороса в The New York Times.

"Україна буде захищати себе у військовому аспекті, але терміново потребує фінансової допомоги. Безпосередньо потрібно 15 млрд доларів. Але щоб гарантувати виживання України та стимулювати приватні інвестиції, західні країни повинні взяти на себе політичне зобов'язання надати додаткові суми, залежно від ступеня російської агресії й успіху українських реформ", - подає переклад статті "РБК-Україна".

На думку Сороса і Леві, на карту поставлено не лише майбутнє України, а й самого Європейського Союзу. Втрата України, вважають вони, буде важким ударом. "Це сприятиме підвищенню ролі російської альтернативи Європейському Союзу на підставі права сили, а не верховенства закону", - йдеться в публікації.

Але якщо Європа надасть фінансову допомогу, необхідну Україні, Путін урешті-решт буде змушений відмовитися від агресії. Зараз же Путін може стверджувати, що російські економічні проблеми спричинені ворожістю Заходу - і російська громадськість йому вірить.

"Якщо, проте, Європа буде щедрою у своїй фінансовій допомозі, стабільна й успішна Україна буде прикладом, який чітко дає зрозуміти, що провина у фінансових проблемах Росії лежить на Путіні. Російська громадськість може змусити його суперничати з новою України", - пишуть автори.

Нагородою для Європи в такому разі буде "нова Росія", яка перетвориться з потужної стратегічної загрози на потенційного стратегічного партнера.

Нагадаємо, в грудні 2014 року МВФ виявив нестачу $15 мільярдів у держфінансах України, яка загрожує державі дефолтом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram