ГоловнаПолітика

Санкції проти Росії неминучі, - віце-голова ПАРЄ

ПАРЄ поділилася на прихильників переговорів з РФ і тих, хто вимагав бути жорсткішим до російської делегації

Дискусія про зняття санкцій з російської делегації в ПАРЄ ще не закінчилася, учасники засідання розділилися на два табори.

Про це сказав заступник голови Парламентської Асамблеї Ради Європи Алекс Фішер в інтерв'ю “Німецькій хвилі”.

"Під час дискусії виникли два табори - одні прагнули бути відкритими для переговорів із Росією і продовжувати переговори, а інші вимагали бути жорсткішим до російської делегації. Тут йдеться про те, щоб дати Москві чіткий сигнал, ми очікуємо від неї дотримання мінських угод”, - сказав Фішер.

На його думку, такий перебіг подій став би "загостренням санкцій".

"Але з іншого боку, доповідач запропонував залишити в Росії право голосу аж до літа. Це рішення далося дуже нелегко, і в моніторинговому комітеті його прийняли лише з незначною перевагою голосів - 22 до 20. Дехто вимагав позбавити Росію права голосу до літа, щоб подивитися, як Росія буде дотримуватися угод", - зазначив віце-голова ПАРЄ.

Він наголосив, що з того часу, коли Росію позбавили права голосу в ПАРЄ за анексію Криму, РФ "не зробила абсолютно нічого", тому ПАРЄ слід прийняти нове рішення.

"Зрозуміло одне: санкції неминучі. Зрозуміло, що Росія повинна поступитися своєю політикою Раді Європи. Єдиним аспектом нинішньої дискусії є те, чи зробимо ми крок першими до Росії, чи будемо вичікувати, поки вона зробить крок першою в наш бік. А тоді ми могли б відреагувати поверненням права голосу", - зазначив Фішер.

Рішення про скасування або продовження санкцій щодо російської делегації ПАРЄ має ухвалити 28 січня.

Нагадаємо, 27 січня ПАРЄ більшістю голосів ухвалила резолюцію про ситуацію в Україні з вимогою звільнити українську льотчицю Надію Савченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram