ГоловнаПолітика

Порошенко взяв участь у пам'ятних заходах в Освенцимі

Президента супроводжували двоє учасників тих подій

Порошенко взяв участь у пам'ятних заходах в Освенцимі

Президент Петро Порошенко з дружиною у вівторок взяв участь у заходах з нагоди 70-ї річниці визволення концтабору Аушвіц-Біркенау в польському Освенцимі.

Разом із главою держави приїхала колишня ув'язнена концтабору дев'яносторічна Анастасія Гулей і дев'яностолітній учасник боїв за визволення в'язнів концтабору Аушвіц-Біркенау Микола Карпенко, повідомляє прес-служба Президента.

Також на заходах були присутні делегації з понад 40 країн, зокрема, президенти Франції Франсуа Олланд, Німеччини Йоахім Гаук, Литви Даля Грибаускайте, президенти Хорватії, Австрії, Словенії, Швейцарії, Мальти, а також Король Бельгії Філіп I, Великий Герцог Люксембургу Анрі, Король Нідерландів Віллем Олександр. Президента Росії Володимира Путіна в Освенцим не запросили.

Учасники церемонії взяли участь у спільному молебні пам'яті невинно убієнних жертв концтабору Аушвіц-Біркенау. Після цього вони із запаленими лампадами пройшли так званою дорогою смерті - шляхом, яким йшли в'язні концтабору до крематорію, де їх спалювали. Далі представники делегацій встановили лампадки до дощок пам'яті з написами національними мовами.

Концтабір Аушвіц-Біркенау в 1940-1945 роках був одним з найбільших нацистських концтаборів. За різними даними, за роки існування в концтаборі було знищено понад 1 млн осіб, переважна більшість з яких євреї, але серед убитих було багато і українців. 27 січня 1945 року в'язнів Аушвіц-Біркенау звільнили.

27 січня щороку відзначають Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram