ГоловнаСвіт

Литвиненка отруїли полонієм з другої спроби

Родичі колишнього феесбешника вважають, що його вбили на замовлення Кремля

Литвиненка отруїли полонієм з другої спроби
архив
Фото: EPA/UPG

Колишнього співробітника російських спецслужб Олександра Литвиненка двічі намагалися отруїти радіоактивним полонієм. До такого висновку дійшло слідство у Великобританії.

Про це повідомив юрисконсульт Робін Тем першого дня слухань за підсумками громадського розслідування причин смерті росіянина, повідомляє The Telegraph.

Як стало відомо, незадовго до смерті Литвиненко двічі зустрічався зі своїми колишніми колегами - Андрієм Луговим і Дмитром Ковтуном. Імовірно, тоді його й намагалися отруїти полонієм.

Після першої зустрічі, що відбулася 16 жовтня 2006 року в Лондоні, Литвиненко почувався погано. За словами близьких, симптоми нагадували харчове отруєння. Друга зустріч пройшла 1 листопада 2006 року в барі Pine готелю Millenium. Через три тижні (23 листопада) Литвиненко помер у лікарні.

Підозрювані в убивстві Ковтун (зараз підприємець) і Луговой (депутат Держдуми) відмовилися дати свідчення. Усі звинувачення на свою адресу вони спростовують.

Громадське розслідування у справі Литвиненка, якого рідні колишнього співробітника ФСБ намагалися домогтися протягом декількох років, почалося влітку 2014 року. Раніше сім'я Литвиненка звинувачувала британську владу в спробі зам'яти справу, щоб не псувати дипломатичних відносин з Москвою.

Крім того, родичі вважають, що Литвиненка вбили на замовлення Кремля. У Москві ж заявляли про причетність російського підприємця Бориса Березовського до цієї справи.

Лікарі дійшли висновку про отруєння росіянина високорадіоактивним полонієм-210.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram