ГоловнаПолітика

Продукцію заводів Донбасу в Росії почали заміщати ще до війни, - донецький депутат

Росіяни переорієнтувалися на Китай

Продукцію заводів Донбасу в Росії почали заміщати ще до війни, - донецький депутат
Фото: www.ua-ru.info

Нардеп від Краматорська і почесний президент заводу "ЕМСС" Максим Єфімов у бесіді з LB.ua сказав, що Росія розвертається в бік Китаю:

"На ринку Росії ми були поза конкуренцією, тому що Китаю там не було - Росія не розвивала цей напрямок до введення санкцій, зате проти європейських виробників діяло імпортне мито. І на російському ринку ціна для нас була вигіднішою, ніж у Європі.

 

А сьогодні всі машинобудівні підприємства, заточені під російський ринок, ці зв'язки втрачають. Той самий НКМЗ - найпотужніший завод, рівні якому в СНД і Східній Європі немає узагалі. Його основним ринком завжди була Росія. Але НКМЗ зараз бореться за замовлення. Але подивімося на цифри: 2014 року вони зробили 2,6 млрд грн виручки. І це за новим курсом. Вони робили 3 млрд, коли курс був 8. А могли б робити 10 млрд.

Інший приклад: 15 тисяч людей працювали на «Азовмаші» - зараз сім тисяч. І, можливо, будуть скорочувати і ці сім.

Росіяни починають заміщати нашу продукцію китайською. Тому що в Китаї відразу три такі заводи, як НКМЗ. При цьому не можу сказати, що Росія працює на шкоду собі. У китайських виробників конкурентні ціни".

Але з іншого боку, Єфімов визнає, що мита на продукцію українських заводів росіяни ввели задовго до війни на Донбасі.

"Потрібно розуміти: російська політика в цьому питанні не пов'язана з війною. Ще 2010 року проти НКМЗ і ЕМСС ввели загороджувальні мита на постачання валків. Ринок валків у РФ - 15-20 тисяч тонн на рік. І вони просто вирішили стимулювати власного виробника. Ми постачали туди близько 10 тис. тонн, а тепер - 4-5 на шкоду собі, аби не втратити ринок остаточно.

Програми імпортозаміщення в Росії почалися давно і діють досі. З погляду державної логіки - це правильно. Потрібно підтримувати свого виробника, а не відкривати широко ворота для всіх, зробити так, щоб додана вартість залишалася в Україні. Єдиний спосіб сьогодні не дати померти нашому машинобудуванню - створити для нього внутрішній ринок. Це крім того, що самі заводи повинні шукати ринки збуту за межами країни.

Почніть з простого. Нехай Яценюк підведеться і скаже на всю країну: купуй українське!" - резюмував Єфімов.

Про те, чому донецький нардеп вступив у президентську фракцію в парламенті, про необхідність переорієнтувати заводи Донбасу на випуск військової продукції і про ідейні суперечності з групами Єремєєва і Хомутинніка читайте нижче за посиланням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram