ГоловнаПолітика

Рада затвердила в першому читанні порядок визнання організацій терористичними

Парламент залишив за собою право визнати ДНР і ЛНР терористами

Рада затвердила в першому читанні порядок визнання організацій терористичними
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада на позачерговому засіданні затвердила в першому читанні порядок визнання організацій терористичними. Це рішення підтримали 270 депутатів при 226 мінімально необхідних.

Спочатку в законопроекті №1840 був прописаний порядок, у якому рішення про визнання організації терористичною мав ухвалити Вищий адміністративний суд України. Відповідний позов мала ініціювати СБУ, а подати мусили генеральний прокурор України, прокурори Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя. Якщо терористична діяльність організації призвела до виникнення кризових ситуацій, що загрожують національній безпеці України, така організація могла бути визнана терористичною рішенням Ради національної безпеки і оборони України.

Однак перед голосуванням у законопроект було внесено правки, згідно з якими визнавати організації терористичними буде Верховна Рада за поданням РНБО. Вищий адмінсуд ухвалюватиме рішення щодо причетності окремих громадян до терористичних організацій. Нагадаємо, що Україна вважає ДНР і ЛНР терористичними організаціями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram