ГоловнаПолітика

Зустріч тристоронньої контактної групи може відбутися до 29 січня

Якщо не буде прогресу в деескалації ситуації на Донбасі, ЄС повинен буде діяти рішучіше, повідомили в АП

Зустріч тристоронньої контактної групи може відбутися до 29 січня
Фото: EPA/UPG

Петро Порошенко, Анґела Меркель і Франсуа Олланд висловили сподівання, що зустріч тристоронньої контактної групи відбудеться до засідання Ради ЄС, яке заплановане на четвер, 29 січня.

Про це йшлося під час телефонних розмов глави України з канцлером Німеччини та президентом Франції, повідомляє прес-служба президента.

Зазначено, що Меркель і Олланд висловили стурбованість через ескалацію ситуації в Донецькій і Луганській областях та порушення мінських домовленостей.

Водночас Порошенко зазначив, що Україна наполягатиме на визнанні ДНР терористичною організацією, адже всі жертви є цивільними, а серед зруйнованих об'єктів - житлові будинки, школи, дитсадок, аптека, магазини та ринки.

"Співрозмовники погодилися, що подальші кроки для деескалації конфлікту повинні включати негайне двостороннє припинення вогню, проведення тристоронньої контактної групи для звільнення заручників, виведення військ, відведення важкої техніки і подальший вихід на лінію розмежування", - йдеться в повідомленні.

За інформацією прес-служби президента, Порошенко також скоординував з Меркель і Олландом подальші дії, зокрема, про скликання засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ, для прийняття більш рішучих кроків з боку Євросоюзу у разі відсутності прогресу в деескалації ситуації на Донбасі.

Нагадаємо, РНБО доручила уряду розпочати процедуру звернення до Гаазького трибуналу щодо злочинів проти людства, здійснених терористами проти громадян України в 2014-2015 роках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram