ГоловнаПолітика

У Росії дали зрозуміти, що Савченко не звільнять до сесії ПАРЄ

Парламентська Асамблея не планує повертати Росії повноваження

У Росії дали зрозуміти, що Савченко не звільнять до сесії ПАРЄ
Фото: svobodanews.ru

Українська льотчиця і народний депутат Надія Савченко, яка перебуває в московському СІЗО, не вийде на свободу до початку сесії ПАРЄ (26 січня).

Про це заявив доповідач Асамблеї щодо Росії Андреас Гросс після переговорів з головою Державної Думи Росії Сергієм Наришкіним у Москві, повідомляє російська служба "Голосу Америки".

"Після розмови з паном Наришкіним мені стало зрозумілим, що на звільнення Надії Савченко немає шансів, поки розслідування не встановить, винувата вона чи ні. Він (Сергій Наришкін) справді думає, що є ознаки того, що вона брала участь у вбивстві двох журналістів, і тому її не можуть звільнити до того, як розслідування прийде до зрозумілих результатів", - сказав Гросс.

"З цього я роблю висновок, що звільнення пані Савченко до сесії ПАРЄ в січні неможливе. Наша розмова була конструктивною, але у мене немає оптимізму щодо того, що Росії на майбутній сесії повернуть її повноваження в Асамблеї. Пан Наришкін заявив мені, що ті, хто проголосував у квітні 2014 року за позбавлення делегації Росії частини повноважень, мають враховувати те, що Росія може вважати для себе непродуктивним членство в Раді Європи за такої дискримінації", - додав він.

Нагадаємо, Савченко було незаконно вивезено на територію Росії в червні 2014 року. У вересні її етапували до Москви, де проходить суд за звинуваченням української льотчиці в причетності до вбивства двох російських журналістів. При цьому захист зібрав докази невинуватості Савченко, а справу вважає сфабрикованою.

На знак протесту проти незаконного утримання під вартою і ненадання їй медичної допомоги Савченко з 13 грудня почала голодування.

25 грудня Верховна Рада обрала Савченко членом постійної делегації України в ПАРЄ, що має допомогти у звільненні Савченко від кримінального переслідування в Росії. А 13 січня ВР звернулася до ПАРЄ із закликом прискорити звільнення української льотчиці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram