ГоловнаПолітика

"Автомайдан" вимагає від ГПУ порушити справу проти судді, яка закрила справу Шепелєвої

Апеляційний суд міста Києва скасував постанову судді Гладун, вписавши до свого рішення рядок про те, що "слідчий суддя вийшов за рамки своїх повноважень"

"Автомайдан" вимагає від ГПУ порушити справу проти судді, яка закрила справу Шепелєвої
Кристина Гладун
Фото: Ирина Соломко

 Активісти київського "Автомайдану" подали заяву в Генеральну прокуратуру України про перевищення службових повноважень та ухвалення неправосудного рішення суддею Печерського районного суду Христиною Гладун.

Про це "Українським Новинам" повідомив координатор "Автомайдан Київ" Ярослав Гончар.

"Я позавчора (19 січня) зареєстрував відповідну заяву. Має вже бути у провадженні", - заявив він.

При цьому Ярослав Гончар упевнений, що суддя Печерського райсуду Гладун здійснила тяжчий злочин, ніж її колега Ірина Литвинова, оскільки вона знала про скасування такого само рішення апеляційним судом, проте повторно прийняла його з порушенням усіх процесуальних норм.

Згідно зі статтею 214 Кримінально-процесуального кодексу України, після надходження заяви про правопорушення слідчий або прокурор зобов'язаний негайно, але не пізніше 24 годин, внести ці дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань і почати слідство.

Як повідомлялося раніше, 29 грудня Генеральна прокуратура закрила кримінальне провадження щодо судді Печерського районного суду Ірини Литвинової, порушене за зверненням ряду заявників, у тому числі - Ярослава Гончара. Судячи з 8-сторінкового документа за підписом старшого слідчого з особливо важливих справ Головного слідчого управління ГПУ Барабаша, в діях Литвинової всупереч твердженням свідків і рішенням Апеляційного суду міста Києва нема "складу зазначених кримінальних правопорушень". На думку слідчого, зловживання владою передбачає отримання певної неправомірної вигоди. А ніякої вигоди особисто для Литвинової в прийнятому нею рішенні слідчий не побачив.

8 січня під час розгляду скарги адвокатів Галини Шепелєвої в Печерському районному суді Києва суддею Сергієм Вовком інша суддя цього ж суду Христина Гладун винесла рішення у цій справі на підставі повторно поданої того ж дня і зареєстрованої під іншим номером скарги адвоката Шепелєвої.

Рішення судді Гладун точно повторює рішення у цій же справі судді Печерського райсуду Ірини Литвинової від 25 вересня 2014 року, скасоване Апеляційним судом міста Києва як неправосудне.

15 січня суддя Печерського райсуду Сергій Вовк, у провадженні якої перебувала "справа Шепелєвої", відмовив у задоволенні скарги її адвокатів і відмовився давати вказівку Генпрокуратурі закрити проти неї кримінальне провадження.

16 січня активісти "Автомайдан Київ" повідомили на прес-конференції, що подали заяви до Вищої ради юстиції про перевірку суддів Печерського райсуду Христини Гладун та Ірини Литвинової.

Сьогодні Апеляційний суд міста Києва скасував постанову судді Гладун, вписавши до свого рішення рядок про те, що "слідчий суддя вийшов за рамки своїх повноважень".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram