ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон про мобілізацію

Мобілізувати заплановано 100 тисяч осіб

Порошенко підписав закон про мобілізацію
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко підписав закон "Про часткову мобілізацію".

"Повернуто з підписом від Президента (19.01.2015)", - йдеться про закон на сайті Верховної Ради.

Закон, який затверджує указ Президента про нову хвилю мобілізації, проголосували в парламенті 15 січня.

Часткова мобілізація проходитиме в три черги впродовж 210 днів. Загальна кількість мобілізованих становитиме близько 100 тисяч осіб, половина з яких буде призвана в армію протягом першої черги.

Одночасно з 18 березня по 1 травня заплановано демобілізувати військових, яких призвали на службу під час першої черги мобілізації 2014 року.

Призиватимуть чоловіків віком від 25-ти до 60 років і жінок від 25-ти до 50 років. Передусім громадян, які мають військову підготовку, служили в армії й отримали військову спеціальність: танкісти, артилеристи, фахівці протиповітряної оборони, зв'язківці, ремонтники, техніки різних напрямків.

Не мобілізують громадян, які мають під опікою трьох і більше дітей віком до 18 років, і тих, хто оформив опіку над непрацездатними родичами. Не призвуть заброньованих за підприємствами, студентів та аспірантів денної форми навчання, жителів окупованих територій, священиків і нардепів. Також не мобілізують громадян, визнаних непридатними до несення військової служби за станом здоров'я.

Мобілізованих готуватимуть близько 50 діб. Перший етап (10 діб) - загальновійськова підготовка для офіцерів, сержантів і солдатів. Після цього буде професійна підготовка за військовою спеціальністю громадянина (26 діб). Останній етап - бойове злагодження у військових частинах за розподілом (до 15 діб).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram