ГоловнаПолітика

МЗС України висунуло нові вимоги для зняття санкцій з Росії

Агресор повинен погодитися на відшкодування збитків

МЗС України висунуло нові вимоги для зняття санкцій з Росії
Фото: www.dw.de

Україна наполягає на тому, щоб Євросоюз починав перегляд санкцій проти Росії, тільки коли Москва офіційно погодиться на компенсацію всіх збитків, завданих Україні. Про це йдеться в позиційному документі українського МЗС, який підготовлено до засідання Ради ЄС із закордонних справ і надіслано всім головам МЗС країн ЄС.

Уривки документа сьогодні опублікувала "Європейська правда".

"Україна стурбована ідеями того, щоб знизити тиск санкцій політики ЄС щодо Росії та продовжити співпрацю з російською владою, незважаючи на те, що Москва досі не бере на себе зобов'язань зупинити агресію", - сказано в документі.

Фото: eurointegration.com.ua

"Москва поширює в ЄС пропаганду насильства і підтримує тероризм... ЄС у 20 рішеннях за минулий рік висунув РФ 24 вимоги деескалації ситуації, досягнення миру і стабільності в Україні. Росія виконала лише чотири з них і далі демонструє повне ігнорування міжнародного права", - заявляє МЗС України.

Київ наводить також кілька позицій, яких, на думку України, має дотримуватися Рада ЄС. Зокрема, українська сторона в декількох формулюваннях застерігає Європу від пом'якшення санкцій, щоб "домовитися з Путіним".

"До санкцій призвело порушення Росією міжнародного права, а не навпаки. Тому підставою для зняття санкцій має бути відновлення чіткого дотримання міжнародного права з боку РФ, а не навпаки", - нагадують українські дипломати.

Фото: eurointegration.com.ua

"Поступки в питанні санкцій означатимуть готовність ЄС на поступки в питаннях дотримання міжнародних принципів суверенітету, територіальної цілісності і непорушності кордонів... Це призведе до заморожування конфлікту на Донбасі і відкладання кримської проблеми на тривалий термін", - йдеться також у документі.

МЗС уперше в офіційному документі висунуло умову повного зняття санкцій - це "не тільки завершення окупації та дестабілізації Росією Криму і Донбасу, але також згода Росії на повну компенсацію всіх збитків, завданих Україні". Продовжити дискусію між Києвом і Брюсселем із цього питання запропоновано під час саміту Україна-ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram