ГоловнаПолітика

Печерський суд порушив закон під час ухвалення рішення у справі Шепелєвої, - заступник голови ТСК

"Не можуть одночасно за змістом одні й ті самі скарги розглядатися двома суддями одного і того самого суду"

Печерський суд порушив закон під час ухвалення рішення у справі Шепелєвої, - заступник голови ТСК
Фото: obozrevatel.com

Ситуація з розглядом двома суддями Печерського райсуду одночасно однієї і тієї самої скарги адвокатів Галини Шепелєвої стала кричущим порушенням закону.

Таку думку висловив у коментарі "Українським Новинам" заступник голови Тимчасової спеціальної слідчої комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції Маркіян Галабала.

"Не можуть одночасно за змістом одні й ті самі скарги розглядатися двома суддями одного і того самого суду. Це неприпустиме порушення процесуального законодавства", - заявив він.

Галабала звернув увагу на той факт, що матеріали кримінального провадження, необхідні для розгляду справи, можуть знаходитися лише у одного судді. "Я так розумію, якщо матеріали справи були у судді Вовка, то вони не могли бути в той самий час у судді Гладун. Більш того, як я розумію з тексту постанови, на засіданні не було забезпечено присутність представника прокуратури, а саме "судове засідання" Гладун відбувалося виключно у присутності сторони захисту", - уточнив юрист.

Врозріз із законом, на думку Галабали, йде і саме рішення, винесене суддею Гладун. "Таке саме рішення судді Литвинової Апеляційний суд Києва вже скасував і вказав, що не можна на стадії досудового розслідування закривати кримінальне провадження рішенням слідчого судді. Суддя Гладун повторно ухвалила рішення, скасоване апеляційною інстанцією", - упевнений він.

За словами Маркіяна Галабали, з урахуванням обставин, що склалися, можна сміливо говорити про можливе притягнення судді Печерського районного суду Христини Гладун до відповідальності. "Можна говорити про порушення правових норм і можливості її залучення до дисциплінарної або конституційно-правової відповідальності, аж до звільнення за порушення присяги", - підкреслив заступник голови спеціальної комісії.

Як повідомлялося раніше, 8 січня під час розгляду скарги адвокатів Галини Шепелєвої в Печерському районному суді Києва суддею Сергієм Вовком інша суддя цього ж суду Крістіна Гладун винесла рішення у цій справі на підставі повторно поданої в той самий день і зареєстрованої під іншим номером скарги адвоката Шепелєвої.

Рішення судді Гладун в точності повторює рішення у цій справі судді Печерського райсуду Ірини Литвинової від 25 вересня 2014 року, скасоване Апеляційним судом міста Києва як неправосудне. Щодо самої Литвинової було порушено кримінальну справу за ухвалу завідомо неправосудного рішення та перевищення службових повноважень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram