ГоловнаПолітика

Європарламент радить Єврораді розширити санкції проти Росії

Нові санкції повинні стосуватися ядерного сектору і міжнародних фінансових операцій

Європарламент радить Єврораді розширити санкції проти Росії
Фото: EPA/UPG

Європейський парламент рекомендував Європейській раді розширити санкції проти Росії на ядерний сектор і міжнародні фінансові операції в разі подальшої дестабілізації ситуації в Україні. Такі рекомендації містить резолюція, ухвалена сьогодні в Європарламенті.

"Європарламент закликає до продовження поточного режиму санкцій ЄС, зокрема з огляду на очікуване в березні 2015 року засідання Ради ЄС, допоки Росія не буде повною мірою поважати і насамперед виконувати свої мінські зобов'язання. Наполегливо закликаємо комісію відшукати шляхи для зміцнення солідарності між державами-членами", - сказано в резолюції.

Євродепутати наголошують на потребі ухвалити чіткий набір критеріїв, які можуть запобігти запровадженню нових обмежувальних заходів проти Росії або призвести до скасування попередніх. Серед таких критеріїв зазначено: дотримання режиму припинення вогню, беззаперечне виведення з України всіх російських військ і підтримуваних Росією незаконних збройних формувань і найманців, обмін усіма ув'язненими, включаючи Надію Савченко, і відновлення контролю України над всією її територією, включаючи Крим.

"У разі будь-яких подальших дій Росії з дестабілізації України Європарламент пропонує Європейській раді вжити подальших обмежувальних заходів і розширити їхню дію на ядерний сектор, а також обмежити здатність російських підприємств проводити міжнародні фінансові операції", - йдеться в документі.

При цьому євродепутати визнають, що ЄС повинен бути готовий підтримати країни, які  межують з державами-членами, гарантуючи їм такий самий рівень безпеки, який мають усі держави-члени Євросоюзу.

У своїй резолюції Європарламент укотре "висловлює свою повну солідарність з Україною та її народом; підтверджує свою прихильність незалежності, суверенітету, територіальної цілісності, непорушності кордонів і європейського вибору України. Засуджує акти тероризму і злочинну поведінку сепаратистів та інших іррегулярних сил у Східній Україні".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram