ГоловнаПолітика

Біопаспорт в Україні буде одним із найдешевших у Європі, - поліграфкомбінат "Україна"

Документ з усіма зборами та платежами коштуватиме 518 гривень

Біопаспорт в Україні буде одним із найдешевших у Європі, - поліграфкомбінат "Україна"
Фото: www.bagnet.org

Вартість біометричного паспорта в Україні є однією з найнижчих у Європі, а подальше її зниження призведе до неприпустимого погіршення рівнів захисту.

Про це повідомило держпідприємство "Поліграфічний комбінат "Україна" у відповідь на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

"Біометричний паспорт виробництва поліграфкомбінату "Україна" коштує 261 грн (або 13,95 євро за офіційним курсом 18,7 грн/євро). Якщо відмовитися від одного-двох рівнів захисту, бланк стане ще дешевшим, але навряд чи європейські експерти сприймуть таку економію з натхненням", - зазначила прес-служба ПК "Україна".

На комбінаті нагадали, що кілька років тому МЗС України провело процедуру закупівлі біометричного паспорта в одного постачальника, і тоді консорціум ЄДАПС запропонував державі бланк згаданого документа за 330 грн, що відповідало 31,25 євро за курсом 10,56 грн/євро. При цьому документ мав набагато менше ступенів захисту, ніж нинішній паспорт, підкреслили у прес-службі.

Згідно з офіційними джерелами, на які посилається ПК "Україна" у своїй відповіді, жителю Грузії паспорт коштує 44 євро, Австрії - 76 євро, Вірменії - 119 євро, Великобританії - 88 євро, Італії - 44,6 євро, Литви - 48 євро, Польщі - 33,6 євро.

"Під час оформлення біометричного паспорта в ДМС українець - з усіма зборами та платежами - має заплатити 518 грн (27,7 євро за курсом 18,7 грн/євро)", - нагадали в ПК "Україна".

Коментуючи інформацію в окремих ЗМІ, що в Молдові вартість паспорта нібито становить лише 7 євро, у прес-службі надали посилання на сайт реєстратора цієї країни, згідно з яким для отримання закордонного паспорта громадянину Молдови необхідно заплатити 700 лей (або 37 євро).

"Тому всі розмови деяких "аналітиків" про вартість молдавського паспорта у 7 євро - це з області некомпетентності", - стверджує прес-служба ПК "Україна".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram