ГоловнаПолітика

Порошенко підписав "Стратегію-2020"

План розвитку України передбачає впровадження 62 реформ

Порошенко підписав "Стратегію-2020"
Фото: rbc.ua

Президент України Петро Порошенко підписав Указ "Про Стратегію сталого розвитку "Україна-2020". Відповідний документ опубліковано на сайті глави держави.

Стратегія сталого розвитку України на період до 2020 року визначає цілі, напрями, пріоритети розвитку країни, а також показники досягнення цих цілей. Основна мета реформ - досягнення європейських стандартів життя та гідного місця України у світі. Згідно з документом, до 2020 року Україна має впровадити в цілому 62 реформи, з яких вісім є пріоритетними, і дві програми.

Першочерговими названо реформу системи національної безпеки і оборони, оновлення влади і антикорупційну реформу, судову та реформу правоохоронної системи, децентралізацію і реформу державного управління, дерегулювання і розвиток підприємництва, реформу системи охорони здоров'я і податкову реформу.

Серед пріоритетів також реалізація двох програм - енергонезалежності та популяризації України у світі і просування інтересів держави у світовому інформаційному просторі.

Реалізація Стратегії передбачає досягнення 25 ключових показників, що оцінюють перебіг виконання реформ і програм. Зокрема, планується, що в рейтингу Світового банку Doing Business Україна посяде місце серед перших 30 позицій, рейтинг за зобов'язаннями в іноземній валюті за шкалою рейтингового агентства Standard and Poors складе не нижче інвестиційної категорії "ВВВ", валовий внутрішній продукт (за паритетом купівельної спроможності ) у розрахунку на одну людину, який розраховує Світовий банк, підвищиться до 16 000 доларів США.

Чисті надходження прямих іноземних інвестицій до 2020 року мають становити понад 40 млрд доларів США, витрати на національну безпеку і оборону – щонайменше 3% від ВВП. За індексом сприйняття корупції, який розраховує Transparency International, Україна має увійти до 50 кращих країн світу.

Головною передумовою реалізації Стратегії є суспільний договір між владою, бізнесом і громадянським суспільством, де кожна сторона має свою зону відповідальності.

Згідно з указом, Кабінет Міністрів України щорічно до 15 лютого має затверджувати план дій щодо реалізації положень Стратегії та щоквартально інформувати про стан виконання плану дій щодо реалізації положень Стратегії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram