ГоловнаПолітика

Гройсман: Польща змогла трансформуватися, а ми що, гірші?

Нову редакцію Конституції планують ухвалити у вересні

Гройсман: Польща змогла трансформуватися, а ми що, гірші?
Фото: Макс Требухов

Спікер Верховної Ради Володимир Гройсман заявив, що влада планує до кінця вересня завершити конституційну реформу, щоб передати більше влади в регіони. Про це він розповів в інтерв'ю "Інтерфаксу-Україна".

"Президент створить конституційну комісію, яка має швидко напрацювати стартовий, базовий пакет змін до Основного закону. Далі в парламенті можуть створити тимчасову спеціальну комісію, куди буде передано той робочий текст, опрацьований з депутатами, прийнятий 226 голосами, направлено до Венеціанської комісії і Конституційного суду. І у вересні ми можемо провести друге голосування за внесення змін до Конституції", - заявив він.

За словами Гройсмана, Україна візьме за основу польську модель децентралізації влади.

"Я вважаю, що децентралізація не ослаблює державу. Децентралізація робить її сильною. Ми говоримо про те, що необхідно створити належну систему управління, при якій чиновники в Києві замість того, щоб тиснути на все і вся, будуть займатися своєю справою. Не заважати людям жити - найголовніше. І це ключ до успіху розвитку України", - вважає спікер.

"Ми ж так і не трансформували модель влади, ми так і не перебудувалися по суті своїй. Подивіться, скільки пострадянських країн, особливо Східної Європи, змогли трансформуватися. Подивіться на Польщу. Ми що, гірші? Ми менш здібні? Ні, ми такі самі. Просто ми від радянської влади не відірвалися, і на нас постійно хтось тиснув", - додав Гройсман.

Нагадаємо, у червні Президент Петро Порошенко вніс до парламенту законопроект про зміну Конституції. Незабаром документ направили до Венеціанської комісії. Зміни стосуються в основному повноважень місцевої влади. Пропонується ліквідувати обласні та районні державні адміністрації, а замість них право на представництво виконавчої влади пропонується передати виконавчим органам районних та обласних рад. Разом з тим у регіонах і районах, згідно з документом, діятимуть представники Президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram