ГоловнаПолітика

Депутати скасували позаблоковий статус України

Співпраця з НАТО стала одним із принципів зовнішньої політики України

Верховна Рада скасувала позаблоковий статус України. За таке рішення проголосували 303 депутати при 226 мінімально необхідних.

Фото: twitter.com/poroshenko

Позаблоковий статус прописали в законі про засади зовнішньої і внутрішньої політики. У 11 статті цього документа йшлося про те, що Україна є позаблоковою державою, яка проводить відкриту зовнішню політику і прагне співпраці з усіма партнерами, але уникаючи залежності від окремих держав, груп чи міжнародних структур.

Проголосований законопроект 1014-3 вносить у цю статтю пропозицію, згідно з якою основним принципом зовнішньої політики України стає поглиблення співпраці з Організацією Північноатлантичного договору з метою досягнення критеріїв, необхідних для членства в цій організації.

Метою законопроекту було створити додатковий механізм забезпечення суверенітету, захисту територіальної цілісності та незалежності України.

"Позаблоковий статус України, який закріпили в Законі України "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики", виявився неефективним в контексті забезпечення безпеки держави від зовнішньої агресії і тиску. Тривале перебування України в "сірій" буферній зоні між потужними системами колективної оборони є додатковим викликом для України", - наголошено в пояснювальній записці до законопроекту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram