ГоловнаПолітика

Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу проти Наливайченка

Голову СБУ звинувачують у наклепі, перешкоджанні журналістам і викраденні людей

Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу проти Наливайченка
Фото: Макс Левин

Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу проти голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка. Про це сьогодні повідомив офіційний представник СК РФ Володимир Маркін, повідомляє ТАСС.

"Наливайченка підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених чотирма статтями КК РФ (наклеп, організація застосування заборонених засобів і методів ведення війни, перешкоджання законній професійній діяльності журналіста, викрадення людини)", - сказав Маркін.

Слідство вважає, що Наливайченко, "діючи узгоджено з керівниками силових структур України, використовуючи сили і засоби СБУ, під час збройного конфлікту на Донбасі організував викрадення громадян РФ, які не які брали участі у збройному конфлікті, - журналістів телеканалу LifeNews Олега Сидякіна і Марата Сайченка". "Журналістів незаконно утримували до 25 травня 2014 року на території України, при цьому потерпілим завдавали фізичних і психічних страждань шляхом систематичного заподіяння побоїв та інших насильницьких дій", - повідомив Маркін.

Також Наливайченка звинувачують у захопленні та викраденні журналістів телерадіокомпанії "Звезда" Євгена Давидова та Микити Конашенкова. Окрім цього, протягом збройного конфлікту на південному сході України співробітники СБУ за вказівкою Наливайченко катували і жорстоко били захоплених у полон мирних жителів, які не підтримують київську владу", - додав Маркін.

"Наливайченко після всього, що він наказував робити з беззбройними і беззахисними громадянами, публічно виступає з безглуздими і брехливими звинуваченнями на адресу глави Чеченської Республіки Рамзана Кадирова, мабуть, намагаючись перекласти провину з хворої голови на здорову", - сказав представник СК.

Нагадаємо, раніше СК РФ порушив кримінальні справи і проти інших українських політиків, чиновників і громадських організацій. Зокрема, в жовтні стало відомо про "розслідування проти "Правого сектору" і "Самооборони Майдану"; заочно заарештувати голову Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського комітет вимагав ще в червні; а з березня цього року СК РФ веде кримінальну справу проти Генеральної прокуратури України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram