ГоловнаПолітика

ГПУ об'єднала всі кримінальні справи Януковича в одну

Екс-президента звинувачують у державній зраді і створенні злочинного угруповання

ГПУ об'єднала всі кримінальні справи Януковича в одну
Фото: news.pn

Генпрокуратура України об'єднала в одне провадження всі злочини, скоєні екс-президентом-утікачем Віктором Януковичем і його оточенням. Про це повідомив в ефірі 5 каналу генеральний прокурор Віталій Ярема, інформує "Українська правда".

Рішення ухвалили після консультацій з провідними юристами та родичами героїв Небесної Сотні.

"Ми вирішили об'єднати всі ці провадження в одне єдине. Дати йому кваліфікацію "державна зрада", зокрема і "замах на державний устрій" - це 109 стаття, а також 255 стаття - "створення злочинної організації" Віктором Януковичем", - зазначив Ярема.

Він додав, що у провадженні охоплено злочини, вчинені з 2010 року, закінчуючи вбивством демонстрантів 20 лютого цього року.

"Ми охоплюємо період з 2010 року, коли під його тиском на КС були здійснені деякі протиправні дії, пов'язані з "тушками"... Потім наступне рішення - зміна державного ладу і, нарешті, розкрадання, переслідування політиків Луценка, Тимошенко, врешті-решт, що призвело до трагічних подій, закінчуючи 20 лютого", - повідомив Ярема.

Генпрокурор охарактеризував усі чотири роки правління Януковича як владу злочинної організації, метою якої було "захопити владу і збагачуватися за рахунок українців і нашої держави". За його словами, Януковича засудять заочно, якщо не вдасться його привезти в Україну.

Нагадаємо, раніше міністр юстиції Павло Петренко заявив, що Європейський Союз може скасувати санкції проти екс-президента Віктора Януковича і його оточення, якщо до квітня Україна не надасть результатів розслідування кримінальних справ проти них.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram