ГоловнаПолітика

Парламент збирається зробити з РНБО орган впливу, - Пашинський

Нинішній закон про Радбез писався 1998 року і не відповідає реаліям

Парламент збирається зробити з РНБО орган впливу, - Пашинський
Фото: Макс Левин

Парламент має намір зробити з Ради національної безпеки і оборони України реальний орган координування і контролю, який буде адекватно реагувати на виклики.

Про це заявив голова комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони Сергій Пашинський під час експертного опитування, проведеного Інститутом Горшеніна. "Не тільки на військові загрози, а й на енергетичні виклики, економічні, соціальні тощо", - уточнив депутат.

Закон про РНБО писали 1998 року, нагадав політик. "Тоді у страшному сні не могли уявити, що виникне така проблема, як сьогодні. Є єдиний орган під час воєнного стану - це Ставка Верховного головнокомандувача. Але немає органу, який був би постійним диспетчерським центром, що реагує на кризові ситуації, які в нас постійно виникають, особливо протягом останнього року", - резюмував Пашинський.

Запорукою того, що РНБО стане реальним органом координування та контролю, голова профільного парламентського комітету назвав "найвищий політичний і державний рівень Олександра Турчинова".

Зі свого боку експерт інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець вважає, що Президент ігнорував функції РНБО - він довго не призначав керівника цього відомства. І нинішнє рішення голови держави є радше елементом багатоходових кадрових домовленостей, ніж зміною ставлення до ролі і функцій ради. "Президент буде і далі мінімізувати роль РНБО", - наголосив Згурець.

Експерт зазначив, що роль і місце Ради нацбезпеки і оборони в системі політичної влади України завжди визначалися не правовими документами, які прописували потенціал і можливості цієї структури, а суб'єктивним фактором і залежали переважно від "пробивних" властивостей секретаря РНБО і його близькості до президента.

На думку Згурця, така ситуація збережеться і після нинішнього "переформатування" РНБО, оскільки наділення ради реальними повноваженнями шляхом чіткої фіксації їх у законодавстві "запустить черговий маховик формування стримувань і противаг у нашій політичній системі". "Думаю, що швидше всі підуть на закулісні словесні домовленості, ніж будуть серйозно виписувати правове поле під орган, який вже існує", - підсумував експерт.

Водночас Згурець упевнений, що такий орган, як РНБО, Україні необхідний. "Він на рівень вищий від Кабміну з погляду вироблення стратегії руху держави в довгостроковій перспективі. З іншого боку - це єдиний орган, який може приймати оперативні рішення, зважаючи на нагальні завдання країни. РНБО потрібна, але її ефективність повинна базуватися на альянсі тих структур, які замикаються на політику і волю Президента", - констатував експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram