ГоловнаПолітика

Турчинов став секретарем РНБО (оновлення)

Повноваження Радбезу планують значно збільшити

Турчинов став секретарем РНБО (оновлення)
Фото: Макс Левин

Президент Петро Порошенко призначив Олександра Турчинова секретарем Ради національної безпеки і оборони.

Указ про призначення Турчинова оприлюднено на сайті президента, його датовано 15 грудня.

Раніше повідомляли, що умовою призначення Турчинова в РНБО має стати ухвалення поправок до закону про РНБО, які суттєво збільшать повноваження цього органу та його секретаря. Такий законопроект зареєстрували у Верховній Раді 10 грудня під номером 1343.

Він пропонує прописати, що до компетенції РНБО тепер входить не тільки подача пропозицій президентові, а й прийняття власних рішень, зокрема щодо невідкладних заходів у кризових ситуаціях, які загрожують національній безпеці країни. При цьому рішення РНБО, які активує президент, будуть обов'язковими до виконання органами влади.

РНБО також отримає право не тільки контролювати діяльність силових органів, а й координувати її.

Секретар Радбезу в разі ухвалення поправок подаватиме президентові штатний розклад апарату. Він також буде координувати і контролювати рішення РНБО, організовувати в разі необхідності ставку верховного головнокомандувача. Секретар РНБО також зможе брати участь у призначенні військового керівництва країни і складанні військового бюджету, зможе вибирати собі заступників.

Нагадаємо, що РНБО працює без секретаря, відколи пішов у відставку Андрій Парубій. Його обов'язки зараз виконує колишній в.о. міністра оборони, заступник секретаря РНБО Михайло Коваль.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram