ГоловнаКультура

"Треба позбавити Мінкульт функції обслуговування влади", - Ірина Подоляк

Народний депутат заявила, що бюджет на культуру в 2015 "буде складним"

"Треба позбавити Мінкульт функції обслуговування влади", - Ірина Подоляк
Ирина Подоляк
Фото: Стоп-кадр видео

Народний депутат України Ірина Подоляк вважає, що потрібно ухвалити Стратегію розвитку культури на законодавчому рівні.

Таку думку вона висловила, виступаючи на брифінгу "Реформа Міністерства культури" в Українському кризовому центрі.

"Найбільша проблема в менеджменті культури - відсутність наступності, - упевнена Ірина Подоляк. - Протягом 23 років на культуру не звертали уваги і не реформували її щомісяця так, як реформували інші сфери життя. У сфері культури не було спадкоємності, яка повинна дотримуватися за будь-якої зміни менеджменту в Міністерстві культури".

Цю спадкоємність, на думку нардепа, можна забезпечити прийняттям стратегії культурного розвитку України на законодавчому рівні. Ірина Подоляк вважає, що платформа "Культура 2025", яка створює таку стратегію, могла б стати майданчиком для обговорення необхідних змін у сфері культури.

Подоляк упевнена, що зараз недоречно спекулювати на темі війни, обговорюючи необхідні реформи. "У попередні роки були такі самі спекуляції, але на темі складної ситуації в економіці, - говорить вона. - Політики дивуються: про яку культуру ви говорите, мовляв, дай Боже нам вижити 2015 року. Спочатку, мовляв, війна, потім питання економічної стабілізації, а потім ми заробимо вам на культуру. Про що це свідчить? Це свідчить про інтелектуальну незрілість людей, яким ми делегуємо владні повноваження".

Народний депутат приєдналася до пропозиції культурних діячів і активістів налагодити діалог між ними і новим міністром культури. "У Мінкульті повинні розуміти, що коли ти кидаєшся між Мінкультом, Кабміном і парламентським комітетом, ти, як у романі Стівена Кінга "Купол", не знаєш, що відбувається поза куполом. А поза ним в Україні вже сформувалося конкурентне середовище, яке знає, що таке культура і якому є що сказати. Я пропоную і прошу міністра якнайшвидше зустрітися з новим креативним класом і культурним середовищем, що утворилися в Україні", - заявила Подоляк.

При цьому Ірина Подоляк зазначила, що озвучені три пункти, які стосуються культури в програмі діяльності уряду, навіть програмою складно назвати - "настільки вони спільні, обтічні й стилістично соцреалістичні". Нардеп заявила, що стурбована тим, що в програмі вказано розробку стратегії в гуманітарній галузі, тоді як у Коаліційній угоді йшлося про стратегію в галузі культури.

"Наскільки ви розумієте, під час створення угоди ми базувалися на тих напрацюваннях, які вже були в Мінкульті та профільному середовищі, - пояснює Подоляк. - Галузь гуманітарної політики - набагато ширша, ніж галузь культури. Якщо говорити тільки про гуманітарну стратегію, це означає, що культура буде відсунута вбік, а до неї будуть підтягнуті сфери соцполітики, страхування, здоров'я, медицини і так далі. Тоді культура зависає і закисає. Нас це не цікавить".

Крім того, Подоляк, яка є заступницею голови комітету Верховної Ради з питань культури і духовності, заявила, що комітет поки що не бачив загальних цифр, від яких можна відштовхуватися під час формування бюджету на культуру на 2015 рік. "За моїми прогнозами, бюджет буде складним. Дай Боже, щоб нам вдалося забезпечити зарплатою й оплатою комунальних послуг базові інституції культури, - розповіла Подоляк. - Дуже важливо позбавити Мінкульт невластивих йому функцій обслуговування влади - організації всіх цих концертів і пишних заходів. Це - частину бюджету".

Нардеп зазначила, що під час скорочення державного фінансування на культуру слід забезпечити розвиток приватним ініціативам у культурі - шляхом стимулів від центральної та місцевої влади. "Так ми зможемо якось балансувати у 2015 році", - впевнена Подоляк. На її думку, слід також переглянути фінансування державних закладів культури, щоб вони мали можливість для розвитку молодих талантів.

Нагадаємо, в п'ятницю пройшов брифінг на тему реформування Міністерства культури, в якому взяли участь Ірина Подоляк, Олександра Коваль, Денис Іванов і Олександр Ройтбурд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram