ГоловнаЕкономікаФінанси

У Держдумі запропонували рятувати рубль українським методом

Російським експортерам загрожує обов'язкова конвертація половини виторгу

У Держдумі запропонували рятувати рубль українським методом
Фото: kazanfirst.ru

У Держдуму Росії внесено законопроект про введення обов'язкового продажу половини валютного виторгу від операцій з нерезидентами. Такий захід покликаний зупинити обвал курсу рубля, повідомляють "Ведомости". Проект підготували депутати з групи "Справедлива Росія".

"В умовах економічної кризи, пов'язаної як з міжнародними санкціями, так і з падінням рубля як національної валюти РФ, підвищенням динаміки інфляції і безліччю інших чинників, що тягнуть значне підвищення вартості продуктового кошика та рівня життя населення, необхідне ухвалиття термінових, екстрених заходів з утримання курсу національної валюти для зниження вищевказаних негативних для громадян Росії наслідків", - йдеться в тексті законопроекту.

Автори зазначають, що лише повертають стан, який діяв у країні з 15 червня 2004 року до 1 січня 2007 року.

З-під обов'язкового продажу виводяться операції Центробанку Росії, уряду і федеральних служб, банківські операції, виплати за кредитами іноземних держав, а також доходи від цінних паперів, що обертаються за кордоном.

Російський рубль за останні місяці став найслабшою валютою у світі. Темпи його падіння були вищими навіть порівняно з гривнею.

Нагадаємо, що таким самим способом в Україні намагалися утримати від падіння гривню. З 19 листопада 2012 року НБУ запровадив обов'язковий продаж 50% валютного виторгу. З 21 серпня 2014 року цю вимогу посилили до 100%, проте потім через невдоволення бізнесу показник знизили до 75%.

Варто зазначити, що від обвалу гривні це не врятувало. За час, що минув з моменту впровадження цієї норми, долар подорожчав удвічі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram