ГоловнаПолітика

Парубій запропонував розглянути скасування позаблокового статусу у вівторок

Перший віце-спікер назвав першочергові законопроекти наступного тижня

Парубій запропонував розглянути скасування позаблокового статусу у вівторок
Фото: Макс Левин

Колишній секретар РНБО і перший віце-спікер Андрій Парубій запропонував розглянути скасування позаблокового статусу України у вівторок. Про це повідомила прес-служба "Народного фронту".

"Ми плануємо, і я ініціюватиму, щоб ми наступний пленарний тиждень почали з питань безпеки. Йдеться про скасування позаблокового статусу. Зараз ці законопроекти є, вони проходять комітети, але вважаю це важливим і одним із принципових питань - скасування позаблокового статусу, особливо враховуючи вчорашнє рішення Конгресу США", - заявив Парубій.

Він вважає, що на початку наступного пленарного тижня також треба внести поправки у закон про РНБО і ухвалити звернення до Конкресу США про надання Україні спеціального статусу військового партнера поза блоком НАТО. Після цього можна буде підписати міжнародну угоду на рівні МЗС.

"Тобто, якщо шлях у НАТО об'єктивно може зайняти значно більше часу, то статус союзника, в якому також є гарантії двосторонньої безпеки, можна підписати набагато швидше. Я сподіваюся, що це відбудеться протягом кількох місяців", - сказав перший віце-спікер.

Нагадаємо, у коаліційній угоді закріплено зобов'язання до кінця 2014 року законодавчо взяти курс України на вступ до НАТО.

Зараз в Україні законодавчо закріплено позаблоковий статус. Він прописаний у законі про засади зовнішньої і внутрішньої політики. У 11 статті цього документа сказано, що Україна є позаблоковою державою, яка проводить відкриту зовнішню політику і прагне співробітництва з усіма партнерами, але уникаючи залежності від окремих держав, груп чи міжнародних структур.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram