ГоловнаПолітика

Російські війська залишаються в Херсонській області

Росія не виконала домовленостей

Російські війська залишаються в Херсонській області
Знак по дороге на Чонгар
Фото: Марина Усенко

Незважаючи на домовленість Росії й України про відведення російських військ із трьох ділянок Херсонської області до 18:00 9 грудня, солдати так і не покинули зайняті території.

Про це ВВС Україна повідомив прес-секретар Державної прикордонної служби Олег Слободян.

"Частину російських військ відвели - техніку. Вживаються заходи, щоб у рамках домовленостей спонукати російську сторону до остаточного відходу військ. Учора вони так не відійшли. На блокпосту в селі Стрілкове (Арабатська стрілка, Херсонська область) російські воїни залишилися", - заявив Слободян.

За його словами, українська газорозподільна станція та бурові вишки біля села Стрілкового ще під контролем росіян.

"Були гарантії з російського боку, що їхні сили будуть відведені до 18:00 9 грудня. Будемо чекати, що сьогодні домовленості будуть виконані", - додав прес-секретар служби.

9 грудня голова Державної прикордонної служби Віктор Назаренко повідомив про домовленості з російською стороною про відведення військ з тимчасово окупованих частин Херсонської області: півострова Пекло (Чаплинський район), Чонгар (Генічеський район), а також села Стрілкове на Арабатській стрілці.

З 15 березня російські війська займають частину села Стрілкове Херсонської області на Арабатській стрілці і утримують газокомпресорну станцію, а також контролюють газову свердловину.

На Арабатській стрілці російські війська увійшли вглиб Херсонській області на 8 кілометрів, а блокпости російських і українських військ установлено просто в селі Стрілкове.

Приводом для висадки російських військових біля села Стрілкового стала охорона газокомпресорної станції на газопроводі Сімферополь-Джанкой-Стрілкове і газові родовища, які, за даними самопроголошеної кримської влади, могли пошкодити "українські екстремісти".

Для цього 15 березня десант, який спочатку називали "Самообороною Криму", висадився з вертольотів біля села й узяв під охорону газові об'єкти.

Тоді ж на місце прибули українські військові та прикордонники і виставили свій блокпост, щоб перешкодити просуванню російських військових.

Відрізаною від України залишилась українська база відпочинку "Валок", розташована на Арабатській стрілці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram