ГоловнаПолітика

Геращенко: заворушення у Вінниці - наслідок розбіжностей губернатора і голови облради

У МВС звинувачують мітингувальників у застосуванні сили

Геращенко: заворушення у Вінниці - наслідок розбіжностей губернатора і голови облради
Фото: http://mvs.gov.ua

Народний депутат, радник голови МВС Антон Геращенко повідомив, що заворушення у Вінниці виникли внаслідок розбіжностей між губернатором області Анатолієм Олійником та головою облради Сергієм Свитком.

"Я в телефонному режимі навів довідки і дізнався таке. Сергія Свитка, підтримуваного фракцією БЮТ, було обрано навесні цього року після перемоги Майдану. У нього були прекрасні ділові відносини з головою Вінницької облдержадміністрації Анатолієм Олійником. Однак після закінчення виборів до Верховної Ради між ними ніби пробігла чорна кішка", - пише він у "Фейсбуці".

Серед депутатів почали збирати підписи за скликання позачергової сесії за відставку голови обласної ради. Зібрали 68 підписів, при тому, що всього в обласній раді 132 депутати.

"Сергій Свитко, судячи з усього, здаватися не збирався і виявився не ликом шитий. На сесії йому вдалося домогтися того, щоб рішення про його відставку розглядалося поміж останніх за номером 26, я так розумію, в надії на те, що багато депутатів, які виступають проти нього, не досидять до кінця засідання. А коли депутати-бунтарі почали вимагати поставити це питання одним з перших, то з 101 депутата, присутнього на сесії, ЗА проголосували лише 64 при мінімально необхідних 67", - повідомляє Геращенко.

До того часу, пише радник голови МВС, пристрасті на площі перед обласною радою розігралися не на жарт: близько 600 мітингувальників, частина з яких була налаштована вкрай агресивно, вимагали від депутатів не голосувати за відставку Сергія Свитка, оскільки його було обрано після перемоги Майдану.

У будівлю обласної ради полетіли камені і димові шашки. Кілька вікон у залі засідань розбили і всередину потрапили димові шашки. Сесію було зірвано.

За даними Геращенка, під час сутички "мирні мітингувальники" використали проти працівників міліції кийки і балончики зі сльозогінним газом, постраждало 8 міліціонерів (за офіційними даними МВС постраждали семеро міліціонерів і один мітингувальник, - ред.),деякі з них отримали важкі поранення від ударів кийками по голові, деякі - отруєння газом.

Після цього міліціонери застосували заходи для припинення масових заворушень. При цьому вони не застосовували силу та спецзасоби понад необхідні заходи, передбачені Законом про міліцію, запевняє Геращенко.

Він вважає, що кожен громадянин України має право збиратися мирно, без зброї і вимагати від органів влади дотримуватися закону і Конституції, проте не можна тиснути на депутатів, кидати в них каміння, димові шашки, "від яких могла б спалахнути будівля обласної ради і могли б загинути десятки наших співгромадян".

"Так, кожен громадянин має право бути присутнім на засіданнях місцевих рад. Але якщо таких громадян у п'ять разів більше, ніж вміщує зал обласної ради, і вони прийшли з кийками, фаєрами, шинами і петардами, то сесія обласної ради не те місце, де так можна висловлювати свою життєву позицію", - вважає Геращенко.

Він вважає нечесним і незаконним використовувати силу вулиці для того, щоб прийняти або не допустити прийняття будь-якого рішення.

"Якщо 50% + 1 депутат добровільно, без тиску на них самих, хочуть відправити у відставку голову обласної ради - то вони мають повне право це зробити відповідно до Закону про місцеве самоврядування", - зазначає Геращенко.

Він повідомив, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков доручив начальникові Вінницької міліції Ігорю Маринцю провести ретельне розслідування цього інциденту і з'ясувати, хто був замовником і організатором масового побоїща біля будівлі Вінницької облради.

Нагадаємо, будівлю, в якій знаходяться облрада та ОДА, досі захоплено, губернатор пригрозив застосувати силу для її звільнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram