ГоловнаПолітика

Мін'юст просить ВСУ і ВАСУ заборонити судам скасовувати люстрацію

Служителі Феміди перебрали на себе функції Верховної Ради, вважає Петренко

Мін'юст просить ВСУ і ВАСУ заборонити судам скасовувати люстрацію
Фото: www.minjust.gov.ua

Міністерство юстиції попросило Верховний Суд і Вищий адмінсуд дати роз'яснення судам про порядок застосування Закону "Про очищення влади".

Про це сказав міністр юстиції Павло Петренко на брифінгу, повідомляє прес-служба уряду.

Підставою для такого звернення стали випадки скасування судами рішень про звільнення чиновників згідно з люстрацією. Петренко вважає такі рішення неправочинними.

Зокрема, він навів як приклад рішення судді Харківського окружного адмінсуду Валентини Самойлової про відновлення на роботі люстрованого співробітника місцевої прокуратури. Він зазначив, що Мін'юст відреагував на цей випадок - подав апеляційну скаргу.

Петренко також повідомив, що сьогодні підписав подання до Вищої кваліфікаційної комісії про притягнення цієї судді до дисциплінарної відповідальності за порушення присяги і на звільнення із судового корпусу. Також за цим фактом скерують матеріали в Генпрокуратуру.

Він наголосив, що тут суд, скасувавши наказ про звільнення посадової особи в рамках люстраційного процесу, всупереч прямій нормі закону про очищення влади, взяв на себе функції парламенту.

Петренко підкреслив, що Міністерство юстиції буде реагувати на кожен факт винесення такого рішення.

Якщо ж незаконно звільнили чиновника, який не підпадає під закон про очищення влади, то суд може перевірити тільки дві речі: чи займав чиновник посаду, яка потрапляє під люстрацію, і чи займав він її понад рік, вважає міністр.

Також Петренко зазначив, що Мін'юст просить Верховний Суд відкликати подання до Конституційного Суду щодо конституційності окремих положень закону "Про очищення влади". "Міністерство юстиції просило б ВСУ відкликати це подання, оскільки деякі місцеві суди використовують наявність такого подання для того, щоб зупиняти провадження у справах про люстрацію, поновлювати деяких осіб на посадах", - підкреслив він.

За його словами, якщо Верховний Суд має певні застереження щодо окремих норм закону, що стосуються процедури, то Міністерство готове спільно з парламентом ці застереження врахувати. "Але філософія закону, яка передбачає безумовні критерії люстрації щодо тих осіб, котрі займали високі посади під час режиму Януковича, були причетні до розгону Майдану, мають проблеми із законом, є незмінною", - зазначив міністр.

Він висловив сподівання, що судова гілка влади буде виконувати закон про люстрацію, а не дестабілізуватиме процес.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram