ГоловнаСуспільствоПодії

У ніч проти 30 листопада Євромайдан розганяли 390 "беркутівців", - ГПУ

300 співробітників "Беркута" було з Києва та по 30 із Сум, Полтави та Черкас

У ніч проти 30 листопада Євромайдан розганяли 390 "беркутівців", - ГПУ
Фото: Андрей Хартанович/endryx.livejournal.com

У зачистці Майдану в ніч проти 30 листопада 2013 року брали участь 390 співробітників спецпідрозділу "Беркут". Силу проти студентів застосовували 20-30 з них.

Про це розповів начальник 2-го слідчого управління ГПУ України Сергій Горбатюк, повідомляє УНІАН.

За його словами, слідство встановило, що на площі та прилеглих до неї вулицях було зосереджено близько 1500 співробітників спецпідрозділу "Беркут" і внутрішніх військ.

Як розповів Горбатюк, на зачистку Майдану прибуло 390 осіб. Близько 300 співробітників київського "Беркута" і 30 беркутівців з Сум, Полтави та Черкас. За даними аналізу відеоматеріалів і свідченнь постраждалих, насильницькі дії проти мітингувальників застосовували 20-30 осіб, які були в перших рядах.

За словами Горбатюка, всі особи силовиків, які притягувалися до "протидії проведенню мітингів і зібрань", встановлені.

Дізнатися і встановити особи, хто саме застосовував ці дії, слідству наразі не вдалося, проте, за словами Горбатюка, всі вони були допитані і заперечують, що застосовували насильство.

"Ситуація така, що співробітники міліції не дають свідчень проти тих, хто безпосередньо брав участь у побитті людей... Але ми не опускаємо рук. Ми плануємо ще призначити антропометричну експертизу", - заявив представник ГПУ.

Крім того, Горбатюк зазначив, що екс-главі РНБО Андрію Клюєву, екс-голові КМДА Олександру Попову, а також колишнім керівникам столичної міліції Коряку, Федчуку і Мариненкові, які віддали накази силовикам і підозрюваним у пособництві перевищенню влади з боку міліції, оголошено підозру у вчиненні злочину.

"В цілому, п'ять підозрюваних знаходяться в розшуку, і тільки двоє - Попов та Мариненко - в Києві", - повідомив він.

Судове засідання у справі колишнього співробітника спецпідрозділу "Беркут" Сергія Зінченка, якого підозрюють у розстрілі активістів на Майдані, знову перенесли через неявку адвоката.

За час розслідування справи про розстріл мітингувальників на Майдані Незалежності в лютому 2014 року Служба безпеки України затримала п'ятьох високопоставлених чиновників СБУ, а також 16 офіцерів спецпідрозділу "Беркут".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram