ГоловнаСвіт

У Греції триває загальний страйк транспортників

Афіни не змогли узгодити бюджет Греції з "трійкою" кредиторів

У Греції триває загальний страйк транспортників
Забастовка транспортников в Греции
Фото: EPA/UPG

У Греції у четвер, 27 листопада, триває загальний 24-годинний страйк транспортників.

Про це повідомляє euronews.

Паралізовано залізничне, морське і авіаційне сполучення. Скасовано сотні авіарейсів грецьких і зарубіжних авіакомпаній. У морських портах залишаються на приколі всі види судів. Призупинено рух потягів метро на лінії між аеропортом і столицею. Припинено рух усіх потягів і приміських електричок.

Акція проводиться з метою висловити протест проти проведеної Афінами політики жорсткої економії.

Напередодні в Парижі завершилися невдачею чергові переговори між урядом Греції і "трійкою" кредиторів - МВФ, ЄС, ЄЦБ. "Трійка" відхилила запропонований Афінами бюджет Греції на 2015 рік, оскільки вважає його нереальним.

Незважаючи на переговори, що тривають уже кілька тижнів, Греція та її міжнародні кредитори не можуть досягти консенсусу щодо фінального раунду заходів, необхідних для видачі країні останнього траншу кредитів з програми допомоги, що становить близько €7 млрд.

Загалом з 2010 року кредитори виділили Греції €240 млрд.

"Трійка" вимагає від Афін додаткового скорочення бюджетних витрат на €2,5 млрд, у той час як уряд на чолі з прем'єр-міністром Антонісом Самарасом опирається новим заходам.

Кредитори наполягають, що в бюджеті на 2015 рік є "дірка" на €2 млрд. Афіни ж заперечують її існування, розраховуючи, що посилення економічного зростання у 2015 році і нова система збору податкових недоплат значно підвищать надходження до бюджету.

До бюджету закладено зростання ВВП Греції в наступному році на 2,9%, яке буде першим після шести років рецесії, однак ця оптимістична оцінка не збігається з прогнозами "трійки".

Первинний профіцит бюджету до розрахунків за кредитами, за оцінками влади Греції, збільшиться вдвічі і становитиме близько 3% ВВП. Боргове навантаження, згідно з цими розрахунками, знизиться з 174% ВВП цього року до 171% ВВП наступному року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram