ГоловнаПолітика

Європейський суд дав хід двом скаргам України проти Росії

У Страсбурзі розглянуть окупацію Криму та події на Донбасі

Європейський суд дав хід двом скаргам України проти Росії
Фото: EPA/UPG

Європейський суд з прав людини дав хід двом скаргам України проти Росії. Перша з них стосується окупації Криму та подальших подій на сході України. У другій йдеться про викрадення дітей зі Сніжного та їхнє тимчасове вивезення до Росії влітку цього року.

Про це пишуть "Ведомости".

ЄСПЛ звернувся до Росії з пропозицією висловити свою позицію з приводу цих скарг. На підготовку відповіді Росії дали чотири місяці.

Також суд у Страсбурзі отримав більш ніж 160 приватних скарг, поданих у різний час громадянами Росії та України у зв'язку з подіями навколо Криму і Донбасу. Близько 20 з них так чи інакше стосуються відокремлення Криму, в інших йдеться про події в східних регіонах України. Відповідачами виступають Україна чи Росія або обидві держави одночасно. Заявники скаржаться на порушення їхніх прав на життя, менша група заяв пов'язана з фактами знищення майна. Ці скарги поки що залишаються без розгляду.

Нагадаємо, вчора прем'єр Арсеній Яценюк заявив, що Україна почала процедуру притягнення Росії до відповідальності в міжнародних судах за тероризм. За позовами в ЄСПЛ країна розраховує отримати відшкодування "трильйонних збитків".

Цього року Росія вже програла в ЄСПЛ гучну справу про порушення прав людини під час депортації грузин 2006 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram