ГоловнаПолітика

Стрєлков взяв на себе відповідальність за війну на сході України

Ватажок-утікач ДНР заявляє, що його загін першим "перейшов кордон"

Стрєлков взяв на себе відповідальність за війну на сході України

Колишній головнокомандувач збройних формувань ДНР Ігор Гіркін (Стрєлков) узяв на себе відповідальність за військові дії у Донецькій і Луганській областях України. Про це він заявив в інтерв'ю газеті "Завтра".

"Спусковий гачок війни все-таки натиснув я. Якби наш загін не перейшов кордон, в результаті все б скінчилося, як у Харкові, як в Одесі. Було б кілька десятків убитих, обпалених, заарештованих. І на цьому б скінчилося. А практично маховик війни, яка досі триває, запустив наш загін. Ми змішали всі карти на столі. Все! І від самого початку ми почали воювати всерйоз: знищувати диверсійні групи правосеків", - заявив Гіркін.

Він додав, що несе відповідальність і за подальший розвиток військового конфлікту, в тому числі і після від'їзду з Донбасу.

"Я несу особисту відповідальність за те, що там відбувається. За те, що досі Донецьк обстрілюється - я несу відповідальність. За те, що Слов'янськ покинутий, звичайно, я несу відповідальність. І за те, що він не звільнений, я теж несу відповідальність", - сказав Гіркін.

Він також визнав, що вирішальну роль у контрнаступі сепаратистів у серпні 2014 року зіграли кадрові військові, які

приїхали з Росії.

"Окремі підрозділи ополчення їм підпорядковувалися. Але здебільшого на Маріуполь наступали "відпускники". Коли вони пішли, хиткою залишилася і лінія фронту, і можливості. По-перше, Маріуполь був порожній, там дві доби не було українських військових, можна було взяти без бою. Але був наказ не брати. Не просто наказ зупинитися, а наказ у жодному разі не чіпати", - розповів Гіркін.

Нагадаємо, після звільнення Слов'янська від сепаратистів та російських бойовиків, Гіркін втік з України, а пізніше заявив, що не повернеться в ДНР.

Гіркін також першим повідомив про те, що бойовики збили пасажирський літак Малайзійських авіаліній над Донецьком, вважаючи його військовим літаком української армії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram