ГоловнаПолітика

Російський олігарх Малофєєв визнав участь у подіях в Криму і на Донбасі

Гіркін у січні керував охороною Дарів волхвів у Києві

Російський олігарх Малофєєв визнав участь у подіях в Криму і на Донбасі
Фото: www.vedomosti.ru

Російський олігарх Костянтин Малофєєв визнав, що безпосередньо брав участь у подіях у Криму та на Донбасі. Про це він сказав в інтерв'ю "Ведомостям".

За його словами, подіями в Україні він зацікавився на початку цього року, коли наприкінці січня привіз до Севастополя Дари волхвів. "Поклонитися їм прийшли сто тисяч людей. І як мені сказав тоді священик, всі ці сто тисяч молилися про те, щоб Севастополь став російським. Так я й опинився в епіцентрі подій", - розповів він. Тоді Малофєєв почав збір коштів для підтримки сепаратистів.

Він запевнив, що його роль в анексії Криму Росією не надто висока. "Крим приєднав президент Росії. Моя заслуга або заслуги кого-небудь ще навіть у відсотках не обчислюються порівняно з тим історичним рішенням, яке він ухвалив", - заявив Малофєєв.

Цієї зими Малофєєв, за його словами, потоваришував із Ігорем Гіркіним (Стрєлковим). "Це трапилося в січні - в Києві, коли ми привезли туди Дари волхвів. В Україні тоді була дуже неспокійна ситуація. Не було міліції, вона вся займалася Майданом, події якого відбувалися менш ніж за кілометр від Києво-Печерської лаври, куди ми привезли святиню. Для захисту ми залучили велику кількість людей. Гіркін відповідав за безпеку Дарів у Києві. Потім він поїхав з нами до Криму", - повідомив він.

Коли почалися події на Донбасі, за порадою Малофєєва ватажком ДНР став Олександр Бородай, колишній його консультант. "Я вважав його сміливою і гідною людиною. Мабуть, звідси і народилася якась конспірологічна теорія, що я щось очолюю і чимось керую", - сказав Малофєєв.

"Коли Бородай став прем'єром ДНР, ми підписали офіційну угоду про те, що я і мій фонд надаємо тільки гуманітарну допомогу і поставляємо тільки ті товари і засоби, які не можуть мати подвійного призначення. За фактом через відсутність офіційного гуманітарного коридору вся наша робота сконцентрована на роботі з біженцями, котрі прибувають на територію Росії", - додав він. Малофєєв зазначив, що витратив на ДНР та біженців сотні мільйонів рублів.

Нагадаємо, головне слідче управління МВС звинуватило Малофєєва в організації військової допомоги бойовикам на сході України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram