ГоловнаПолітика

Україна на півроку залишилася без антикорупційного закону

Помилка в законі зробила свято корупціонерам

Україна на півроку залишилася без антикорупційного закону
Фото: EPA/UPG

Через недогляд депутатів Україна на півроку, до 25 квітня 2015 року, залишилася без антикорупційного законодавства. До таких висновків дійшов юрист Микола Хавронюк у статті для ZN.ua.

Він помітив помилку в законі "Про запобігання корупції". В його прикінцевих положеннях сказано, що цей закон починає діяти через півроку після публікації та набуття чинності. Там використано формулювання "набуває чинності з дня... і запроваджується з...".

При цьому попередній закон "Про засади запобігання та протидії корупції" і пов'язаний з ним закон "Про правила етичної поведінки" вже не чинні.

"Таке ми вже бачили - з 1 січня 2011 року втратив чинність закон "Про боротьбу з корупцією" від 5 жовтня 1995 року, а новий - на той час - закон "Про засади запобігання та протидії корупції" від 7 квітня 2011 року набував чинність лише з 1 липня 2011 року. Так рівно півроку жоден антикорупційний закон не діяв. Тепер ситуація повторюється... Свято для корупціонерів!" - йдеться у статті.

На думку юриста, колізія відкладе декларування майна, доходів і витрат до квітня 2016 року. При цьому стаття 368-2 Кримінального кодексу "Незаконне збагачення" набуде чинності тільки з 2017 року. Припиняє дію положення про обов'язковість звільнення корупціонерів із посад, також не потрібно поки що наповнювати реєстр корупціонерів. Окрім того, помилка в законі дозволяє суміщати посади і зберігати старі корупційні піраміди.

"Фактично все сказане означає колапс системи запобігання корупції... Тому перше, що має зробити Верховна Рада України, - це створити, відповідно до статті 89 Конституції України, тимчасову слідчу комісію", - вважає юрист. Він також пропонує парламенту зробити чинним хоча б один спеціальний антикорупційний закон.

Нагадаємо, що антикорупційний пакет із п'яти законопроектів Рада ухвалювала 14 жовтня в поспіху перед виборами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram