ГоловнаПолітика

Керрі і Лавров обговорили ситуацію на Донбасі

Голова МЗС РФ нічого не знає про просування військ до України

Керрі і Лавров обговорили ситуацію на Донбасі
Джон Керри, Сергей Лавров
Фото: EPA/UPG

Держсекретар США Джон Керрі у суботу в Пекіні провів зустріч з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

Як повідомляє МЗС РФ з посиланням на Лаврова, під час розмови, зокрема, обговорювалася ситуація в Україні.

"Згадали про те, що в Женевській заяві від 17 квітня ц.р. українське керівництво в особі свого міністра зобов'язалося негайно розпочати політичний процес, конституційну реформу за участю всіх регіонів і політичних сил. Ми з Дж.Керрі домовилися про те, що сьогодні це завдання може бути навіть актуальнішим, ніж у квітні, коли домовилися про негайний початок такого процесу. Постараємося все-таки переконати українське керівництво розпочати виконувати це зобов'язання", - сказано в повідомленні.

При цьому Лавров застеріг від спроб вирішити конфлікт силою.

Також мова також йшла про те, що слід виконувати мінські домовленості. Однак Лавров про відповідальність РФ, представник якої був одним з підписантів угод, не згадує.

"Угоду про припинення вогню було підписано між ополченцями і урядом. Вони самі повинні завершити процес роз'єднання сил, чим вони зараз і зайняті", - сказав Лавров журналістам перед зустріччю з Керрі.

Він також заявив, що нічого не знає про спрямування Росією військ і танків в Україну.

У свою чергу Керрі заявив на прес-конференції після зустрічі з Лавровим, що майбутні рішення Росії щодо України вплинуть на те, чи буде посилено або скасовано запроваджені проти неї обмежувальні заходи.

Держсекретар США зазначив, що домовився з головою МЗС РФ "обмінюватися інформацією (навколо конфлікту на сході України) і продовжувати діалог".

"Ми сподіваємося, що можна продовжити процес, що почався в Мінську, і з часом ми, можливо, побачимо відведення військ, безпеку на кордоні і повернення стабільності", - сказав Керрі, додавши, що "це залежить від Росії".

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 4 листопада заявив, що до українського кордону рухаються російські війська.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram