ГоловнаПолітика

"Прокурор" Поклонська не знала імен зниклих у Криму людей, - єврокомісар

Нілс Муйжнієкс закликав розслідувати порушення прав людини, а також забезпечити права і безпеку меншин

"Прокурор" Поклонська не знала імен зниклих у Криму людей, - єврокомісар
Нилс Муйжниекс
Фото: coe.int

Випадки зникнення людей та інші серйозні порушення прав людини в Криму, які відбулися з лютого 2014 року, необхідно ефективно розслідувати.

Про це йдеться в заяві комісара Ради Європи з прав людини Нілса Муйжнієкса на сайті Ради Європи.

"Необхідно ефективно розслідувати всі випадки серйозних порушень прав людини, які відбулися з лютого 2014 року" і притягати винуватих до відповідальності. Необхідно також вжити термінових заходів для забезпечення прав і безпеки меншин, а також забезпечити в Криму свободу ЗМІ і безпеку журналістів", - йдеться в офіційному повідомленні комісара Ради Європи з прав людини.

Ці висновки, повідомив Ніл Муйжнієкс, містить оприлюднена доповідь про його місію в Києві, Москві та Сімферополі, де як комісар Ради Європи з прав людини він перебував із 7 по 12 вересня 2014 року.

Ця доповідь, наголосив Муйжнієкс, є першим офіційним документом з оцінками міжнародної організації стану з правами людини в Криму з березня 2014 року.

"Моя місія була спрямована на сприяння ефективній реалізації прав людини. Вона не може тлумачитися як визнання влади, яка фактично змінила статус і юрисдикцію відповідної території", - зазначено в повідомленні комісара з прав людини.

Під час свого візиту до Криму Нілс Муйжнієкс зустрічався з "прокурором" Криму Наталією Поклонською, яка, за його словами, не знає імен людей, які зникли в Криму, повідомив єврокомісар в ефірі телеканалу "Дождь".

«Я запитав у пані Поклонської - вона не знала імен зниклих людей. Ми дали їй ці імена. Була створена контактна група. Сподіваюся, що наш візит посприяє тому, щоб розслідування все-таки прискорилося", - розповів комісар з прав людини.

Він зазначив, що в Криму зустрічався з представниками громадських і релігійних організацій, журналістами, лідерами кримських татар і псевдопрем'єром Криму Сергієм Аксьоновим.

"Основною темою наших розмов була ситуація з кримськими татарами - народом з дуже трагічною історією. Я закликав владу приділити пильну увагу порушенням прав людини", - розповів Муйжнієкс.

За його словами, йому не зрозумілий статус сил самооборони Криму. "Я вважаю, їх потрібно розпустити", - сказав єврокомісар.

Як повідомляли, з часу анексії Криму Росією на півострові зникли 18 осіб, їхня доля досі не відома.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram