ГоловнаПолітика

БПП пропонує коаліції кардинально реформувати МВС

Передбачено створення інституту детективів, національної, муніципальної та військової поліції

БПП пропонує коаліції кардинально реформувати МВС

У коаліційній угоді партія "Блок Петра Порошенка" запропонувала "Народному фронту" і "Самопомочі" взяти на себе зобов'язання провести комплексну реформу правоохоронних органів.

Наприклад, у рамках реформування системи кримінальної юстиції БПП пропонує створити інститут детективів, які будуть поєднувати функції слідчих і оперативних співробітників.

Систему МВС запропоновано кардинально перебудувати, у її рамках хочуть створити Національну поліцію з такою структурою: поліція громадської безпеки (єдина патрульна служба і служба дільничних інспекторів), кримінальна поліція (оперативно-слідчі органи), підрозділи поліції спеціального призначення, судова поліція. При цьому запропоновано провести повну переатестацію поліцейських.

Також передбачено, що МВС відмовиться від системи оцінки роботи поліції за статистичними показниками.

Державна прикордонна служба буде підпорядкована МВС, при цьому Морська охорона Держприкордонслужби буде підпорядкована штабу Військово-морських сил ЗСУ в разі введення правового режиму воєнного стану.

Запропоновано створити Державне бюро розслідувань - орган, який реалізуватиме політику у сфері протидії корупції (крім питань, що належать до відання Національного антикорупційного бюро), у сфері протидії організованій злочинності і з правом ведення досудових розслідувань злочинів. У цей орган перейдуть слідчі органів прокуратури.

МВС буде підкорятися і Державна служба з надзвичайних ситуацій (зараз вона підпорядкована Міноборони).

Пропонують створити муніципальну поліцію, яку формуватимуть місцеві органи влади за власні кошти, а також військову поліцію на базі військової служби правопорядку у Збройних силах. Військовій поліції нададуть право здійснювати досудове розслідування кримінальних правопорушень проти встановленого порядку несення військової служби, а в умовах воєнного стану - усіх кримінальних правопорушень, скоєних військовослужбовцями.

Військова поліція повинна мати статус військового формування з правоохоронними функціями і підкорятися начальнику Генерального штабу Збройних сил України.

Нагадаємо, 22 жовтня Кабінет Міністрів затвердив концепцію і стратегію реформування МВС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram