ГоловнаПолітика

Порошенко заснував медаль на честь 70-річчя визволення від фашистів

Оприлюднено зразок нагороди

Порошенко заснував медаль на честь 70-річчя визволення від фашистів

Петро Порошенко заснував відзнаку президента України - медаль "70 років визволення України від фашистських загарбників".

Про це йдеться в його указі.

Нагороду засновано "з метою гідного відзначення громадян з нагоди 70 річниці визволення України від фашистських загарбників у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років".

Медаллю нагороджуватимуться учасники бойових дій періоду Великої Вітчизняної війни 1941 -1945 років; інваліди війни серед осіб - учасників бойових дій у цій війні; колишні неповнолітні (яким на момент ув'язнення не виповнилося 18 років) в'язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, створених фашистською Німеччиною та її союзниками в період Великої Вітчизняної та Другої світової війни, а також діти, які народилися в таких місцях; колишні малолітні (яким на момент ув'язнення не виповнилося 14 років) в'язні концентраційних таборів, визнані інвалідами.

Вручати медаль буде президент в урочистій обстановці або керівники центральних органів виконавчої влади, губернатори і українські дипломати за кордоном.

Нагорода виготовляється з латуні і має форму кола діаметром 32 мм. На лицьовій стороні медалі - зображення монумента-скульптури "Батьківщина-Мати" у Києві. У лівій частині знака - напис "1944", у правій - "2014". У нижній частині - зображення лаврової гілки.

На зворотному боці медалі у центрі - напис "70 років визволення України від фашистських загарбників" у п'ять рядків. У нижній частині правого боку - зображення лаврової гілки. Усі зображення і написи рельєфні. Знак обрамлений бортиком.

За допомогою кільця з вушком медаль з'єднується з п'ятикутною колодкою, обтягнутою шовковою муаровою стрічкою сірого кольору з двома смужками синього і жовтого кольорів по краях. Ширина стрічки - 24 мм, ширина смужок - по 2 мм кожна. На зворотному боці колодки - застібка для прикріплення медалі до одягу.

Планка медалі - це прямокутна металева пластинка, обтягнута стрічкою, як на колодці медалі. Розмір планки: висота - 12 мм, ширина - 24 мм.

Нагадаємо, 28 жовтня - День визволення України від фашистських загарбників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram