ГоловнаПолітика
Спецтема
Выборы в Верховную Раду - 2014

Голова ЦВК відкинув можливість злому системи "Вибори"

Охендовський заявив, що сайти виборчкому спецслужбам не по зубах

Голова ЦВК відкинув можливість злому системи "Вибори"

Голова ЦВК Михайло Охендовський підтвердив, що хакери намагалися зламати інформаційні ресурси комісії, але запевнив, що їм це не вдалося і не вдасться.

"Усі інформаційні ресурси ЦВК функціонують у нормальному режимі і захищені на тому рівні, який свідчить про неможливість доступу до них спецслужб розвинених країн світу. Спроби отримати несанкціонований доступ дійсно були, але на них була відповідна реакція і з боку працівників секретаріату ЦВК, і з боку співробітників СБУ та Держслужби спецзв'язку та технічного захисту інформації", - цитує чиновника "Інтерфакс-Україна".

"Жодна людина протизаконним способом, як би не намагалася, не зможе отримати доступ до інформаційних ресурсів ЦВК", - додав він.

Охендовський зазначив, що метою фейкових повідомлень про злом може бути бажання дискредитувати результати виборів. "Їх слід розцінювати лише як один з компонентів інформаційної війни, яка ведеться проти нашої держави. Метою таких повідомлень є створення атмосфери недовіри до тієї інформації про перебіг голосування й обробки протоколів дільничних виборчих комісій, яка 26 жовтня і в наступні дні буде надходити до Центральної виборчої комісії засобами Єдиної інформаційно-аналітичної системи "Вибори", - вважає він.

Глава ЦВК додав, що аналогічні "качки" поширювалися і напередодні президентських виборів.

На сайті Держспецзв'язку також вказують, що угруповання "КіберБеркут", яке заявило про злом сайту ЦВК, як доказ подав скриншот головної сторінки сайту vyborkom.org. Він не пов'язаний ні з виборами, ні із ЦВК. Його створювали для моніторингу минулих виборів, а перед нинішніми вивели за межі ЦВК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram