ГоловнаПолітика

Журналістка Financial Times знайшла російських солдатів у Луганську

Військовослужбовців відправили в Україну добровільно-примусово

Журналістка Financial Times знайшла російських солдатів у Луганську
архивное фото
Фото: Макс Левин

Журналістка Financial Times зустріла в Луганську шістьох російських військовослужбовців і поговорила з ними.

Кортні Вівер із бесіди з ними в єдиному зараз ресторані міста "Плакуча верба" дізналася, що вони в Луганську вже місяць (що означає, що вони прибули туди вже після перемир'я, яке мало настати 5 вересня), сказано у статті.

Спілкуватися із західними журналістами погодилися п'ятеро із шістьох військових. Солдати розповіли, що готують місцевих сепаратистів, проводять заняття щодня.

Один з них, уродженець Воронезької області, на запитання, чи добровольці вони, саркастично сказав: "Звичайно". За словами цієї людини, їм "дали наказ "Хто хоче піти добровольцем?" - і всі вони підняли руки. При цьому він дав зрозуміти, що його товаришам по службі не хотілося зголошуватися добровольцями.

Вівер зазначила, що всі шестеро були однаково вбрані в новітню російську військову форму зразка 2012 року.

На блокпостах ДНР і ЛНР більшість озброєних людей - місцеві жителі, вважає Вівер. Однак є інформація і про присутність найманців. За словами журналістки, деякі з них, судячи з усього, проживають в донецькому готелі "Рамада", де потрібно платити $100 за добу.

Нагадаємо, Росія заперечує організовану участь своїх солдатів у бойових діях в Україні. Москва наполягає, що військовослужбовці, які можуть перебувати на сході країни, вирушили туди добровільно, взявши відпустку.

Західні країни і Київ звинувачують Росію у відправленні в Україну військових, озброєння і бойової техніки. На початку вересня, за твердженнями НАТО, в Україні було 3000 військовослужбовців із Росії. Київ стверджував, що таких в Україні може бути до 10 тисяч.

FT також нагадує про заяву правозахисників, що є дані про загибель в Україні не менш ніж 100 військовослужбовців 18-ї мотострілецької бригади, і про публікації відеозаписів із затриманими десантниками з Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram