ГоловнаПолітика

ЄС очікує від РФ кроків з виконання мінських домовленостей

Євросоюз застерігає від неузгоджених із Києвом виборів на Донбасі

ЄС очікує від РФ кроків з виконання мінських домовленостей

Євросоюз закликає Росію виконати зобов'язання, взяті на себе в рамках мінських домовленостей з розв'язання кризи на Донбасі

Як сказано у висновках після зустрічі міністрів закордонних країн ЄС у понеділок, Рада очікує від сторін конфлікту повної взаємодії та оперативного виконання всіх зобов'язань за мінськими домовленостями.

"Рада підкреслює відповідальність Російської Федерації в цьому контексті і закликає до виведення незаконних збройних формувань, військової техніки, бійців і найманців, а також до гарантування безпеки на українсько-російському кордоні з постійним моніторингом ОБСЄ. Рада ЄС закликає до негайного розширення і розповсюдження дій наглядової місії ОБСЄ на російські КПП для забезпечення ефективного і повного контролю за кордоном з боку України, і закликає Росію діяти так само", - сказано в документі.

Рада також очікує від сторін прихильності до виконання зобов'язання про проведення дострокових місцевих виборів у частині Донецької та Луганської областей у повній відповідності з українським законодавством та міжнародними стандартами, як це передбачено Мінським протоколом і законом про особливий статус частини Донбасу.

"Проведення "президентських" і "парламентських" виборів, оголошених самопроголошеними органам влади, буде суперечити букві і духу Мінського протоколу і зірве прогрес у знаходженні стійкого політичного рішення в цих рамках. ЄС не визнаватиме ці вибори", - сказано в документі.

Нагадаємо, "ДНР" і "ЛНР" мають намір провести "вибори" на початку листопада, хоча за мінськими домовленостями їх мають провести у грудні за законодавством України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram