ГоловнаПолітика

Комісія ВР знайшла провину Порошенка, Гелетея і Муженка в іловайській трагедії

Президенту інкримінували відмову від введення воєнного стану

Комісія ВР знайшла провину Порошенка, Гелетея і Муженка в іловайській трагедії
Фото: Макс Левин

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з розслідування обставин трагедії під Іловайськом оприлюднила свої попередні висновки.

Згідно з ними, як інформує "Інтерфакс-Україна", до загибелі військовослужбовців привели помилкові кадрові призначення в силовому блоці, неадекватні дії тодішнього міністра оборони Валерія Гелетея та начальника Генштабу Віктора Муженка, а також те, що президент не ініціював введення воєнного стану.

"Помилкові кадрові рішення суттєво ускладнили ситуацію, а неадекватні дії міністра оборони Валерія Гелетея та начальника Генштабу - головнокомандувача ЗСУ Віктора Муженка призвели до іловайської трагедії", - сказано у звіті.

Крім того, на думку комісії, трагедія сталася через те, що не ввели воєнний стан, внаслідок чого не створили єдиний центр організації оборони країни.

"Невведення воєнного стану призвело до дезорганізації управління військовими діями, що значною мірою спровокувало іловайські події... Відсутність єдиного центру організації оборони призвела до нерозуміння стратегічного задуму агресора на кожному етапі", - сказано у звіті.

Попередній звіт ТСК представив голова комісії, народний депутат від фракції "Батьківщина" Андрій Сенченко. За його словами, вісім членів комісії підтримали звіт, а троє - відмовилися. Зі складом ТСК можна ознайомитися 

тут.

Варто зазначити, що партія "Батьківщина", представником якої є Сенченко, виступала за введення воєнного стану. Також слід згадати, що звіт оприлюднено напередодні парламентських виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram