ГоловнаПолітика

Підкуп виборців став кримінальним злочином

Верховна Рада ухвалила законопроект про посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян

Підкуп виборців став кримінальним злочином
Фото: evplanet.org

Верховна Рада ввела кримінальну відповідальність за спроби підкупу виборців. За ухвалення в цілому законопроекту №4741 проголосували 233 депутати за мінімально необхідних 226.

Спікер парламенту Олександр Турчинов підкреслив, що закон вводить кримінальну відповідальність "за будь-яку спробу сфальсифікувати вибори в округах і вплинути на волю виборців".

Парламент установив, що пропозиція або обіцянка виборцю неправомірної вигоди за здійснення або нездійснення будь-яких дій, пов'язаних з реалізацією виборчого права або права брати участь у референдумі, карається обмеженням або позбавленням волі на строк до 3 років.

Здійснення передвиборної агітації шляхом надання підприємствам, установам або організаціям неправомірної вигоди або надання безкоштовно товарів, робіт, послуг карається обмеженням або позбавленням волі на строк від 2 до 4 років.

Нагадаємо, позачергові вибори до Верховної Ради відбудуться 26 жовтня. Комітет виборців України констатує факти прямого або непрямого підкупу виборців у 30% виборчих округів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram